Ο Ερντογάν επιστρατεύει την Αγια Σοφιά στην προεκλογική του εκστρατεία

Το «χαρτί» της Αγίας Σοφίας μετά από εκείνο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης αρχίζει να παίζει ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Τουρκία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προβαίνοντας σε ένα νέο νεοοθωμανικό και προκλητικό παραλήρημα. Ταυτόχρονα επιτέθηκε στη Δύση, φορώντας τον «μανδύα» του αντιιμπεριαλιστή.

Ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να οραματίζεται τον εαυτό του σαν τον σουλτάνο Μωάμεθ Β΄ τον Πορθητή και να φαντασιώνεται ότι θα ξαναμπεί σαν «κατακτητής» στην Αγία Σοφία, παρουσιαζόμενος ως «ελευθερωτής».

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης ο Ερντογάν ανέφερε πως ένας λόγος που τον «μισεί» η Δύση είναι επειδή «απελευθέρωσε» την Αγία Σοφία», αλλά και επειδή όπως υποστηρίζει έκανε βήματα στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας.

«Όσο ο λαός στέκεται δίπλα μας εμείς θα αντιμετωπίζουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τους ιμπεριαλιστές και τους τοκογλύφους. Για μένα δεν είναι παράξενο που οι δυτικοί λένε ‘να φύγει ο Ερντογάν’. Διότι ο Ερντογάν είναι εγχώριος και εθνικός. Δεν μας χωνεύουν επειδή ξεριζώσαμε την τρομοκρατία. Βλέπετε πως όλα τα περιοδικά της Δύσης είχαν πρωτοσέλιδα με τίτλους ‘να φύγει ο Ερντογάν’. Δεν μας θέλουν επειδή πληρώσαμε το χρέος μας και βγάλαμε το ΔΝΤ έξω από την Τουρκία. Σε επίπεδο πολιτισμού κάναμε κάποια βήματα. Απελευθερώσαμε την Αγιά Σοφία. Αυτοί μας μισούν επειδή απελευθερώσαμε την Αγιά Σοφία. Με τα βήματα τα οποία κάναμε στην αμυντική βιομηχανία θεωρείτε πως θα μας λένε καλωσορίσατε;», ανέφερε σε συνέντευξή του στο τουρκικό κρατικό δίκτυο TRT.