Πώς και γιατί η Ροδόπη παρέμεινε “ρόζ”

Ο νομός Ροδόπης αποτέλεσε την “παραφωνία” στον μπλε χάρτη της Ελλάδας, όπως αυτός εμφανίστηκε να αποτυπώνει το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Η Ροδόπη είναι ο μοναδικός νομός της Ελλάδας, στον οποίο υπερίσχυσε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με σημαντική διαφορά έναντι της Νέας Δημοκρατίας.

Πλειοψηφών υποψήφιος αναδείχθηκε ο προερχόμενος από τη μειονότητα Φερχάτ Οζγκιούρ και μάλιστα “συνθλίβοντας” τον αμέσως επόμενό του Τάκη Χαρίτου με τα νούμερα να απέχουν μεταξύ τους χαοτικά. Ο κος Οζγκιούρ συγκέντρωσε 12.208 σταυρούς και ο Τάκης Χαρίτου συγκέντρωσε 3.902 σταυρούς.

Κατά ορισμένους αυτή η κατάσταση, αλλά και αυτή η διαφορά των υποψηφίων βρίσκει εξήγηση στο Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής, στο οποίο “χρεώνεται” παρέμβαση στις εκλογές υπό τη μορφή παραίνεσης προς τα μέλη της μειονότητας. Οι πλέον σκληροπυρηνικοί χρησιμοποιούν την έκφραση ότι “το προξενείο δίνει γραμμή”, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι κοινός τόπος ότι οι διπλωμάτες που δραστηριοποιούνται στην Κομοτηνή, εκφράζουν την άποψή τους για τις ελληνικές εκλογές είτε πρόκειται για αυτοδιοικητικές, είτε για εθνικές.