Εκλογές 2023: Τέσσερις έδρες στον Έβρο και μια ανατροπή

Με τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται στις 20 μονάδες, η κατάταξη των εδρών δίνει τέσσερις διαφορετικές έδρες στον Έβρο: 2 στη Νέα Δημοκρατία, 1 στον ΣΥΡΙΖΑ και 1 στην Ελληνική Λύση.

Σύμφωνα με την μετάδοση των αποτελεσμάτων από τον σχετικό ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών τις έδρες αυτές κερδίζουν οι: Κυριάκος Μητσοτάκης*, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Μενέλαος Μαλτέζος και Πάρης Παπαδάκης.

*Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να μην κρατήσει την έδρα του κόμματος στον Έβρο, τότε αυτή θα περάσει στον Χρήστο Δερμεντζόπουλο και αυτή που ούτως ή άλλως κέρδισε ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος θα περάσει στον Σταύρο Κελέτση.

Τα “νέα” πρόσωπα, τα ντέρμπι και η ανατροπή

Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων λοιπόν, σχεδόν υποχρεωτικά οδηγεί σε διαπιστώσεις που πρέπει να τεθούν στο δημόσιο διάλογο. Αρχίζοντας από το κόμμα που κέρδισε τις Εκλογές και εξαιρώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην τριανδρία Δερμεντζόπουλος – Κελέτσης – Δημοσχάκης παρατηρούμε μία πλήρη αναδιάταξη των δυναμικών. Ο νεαρότερος των τριών (ηλικιακά και κοινοβουλευτικά) Χρήστος Δερμεντζόπουλος από την δεύτερη θέση που είχε κατακτήσει στις εκλογές του 2019, κατέκτησε την πρώτη θέση σε αυτές και μάλιστα με διαφορά άνω των 3.000 σταυρών από τον δεύτερο Σταύρο Κελέτση, οποίος στις εκλογές του 2019 είχε τερματίσει τρίτος και άρα βελτίωσε φέτος και αυτός τα ποσοστά του. Στην τρίτη θέση κατατάσσεται ο πάλαι ποτέ κραταίος Αναστάσιος Δημοσχάκης, δύο θέσεις χαμηλότερα από την κατάταξη του 2019.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μενέλαος Μαλτέζος κόβει πρώτος το νήμα αυτή τη φορά αφήνοντας πίσω του τη Νατάσα Γκαρά κατά περίπου 1500 ψήφους, η οποία ολοκλήρωσε έτσι δύο βουλευτικές θητείες. Στην τρίτη θέση η νεοεισαχθείσα Κατερίνα Μπέρδου, η οποία κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 3.500 σταυρούς.

Στο ΠΑΣΟΚ το οποίο μέχρι το 90% της ενσωμάτωσης των ψήφων κέρδιζε μια έδρα, αυτή θα κατέληγε στον εξ Ορεστιάδας ορμώμενο Λευτέρη Χαμαλίδη, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ παλαιόθεν, αν και η διαφορά του από τον δεύτερο Σταύρο Βαβία ήταν μικρή ενώ υπήρξαν αρκετές στιγμές στη διάρκεια της καταμέτρησης που έφτασαν στήθος με στήθος. Και αυτό ήταν το ένα από τα δύο ντέρμπι, που καταγράφηκαν στην φετινή εκλογική κούρσα καθώς επί πολλή ώρα η διαφορά τους ήταν πολύ κοντινή.

Το δεύτερο ντέρμπι καταγράφεται στα αποτελέσματα της Ελληνικής Λύσης, όπου ο Πάρης Παπαδάκης που όπως όλα δείχνουν θα τερματίσει πρώτος, από την αρχή της καταμέτρησης και επί μακρόν κατατασσόταν δεύτερος, πίσω από τον Μαργαρίτη Κίρκο.

Σημαντική σημείωση

Η συγκεκριμένη κατανομή των εδρών θα έχει ισχύ για περίπου έναν μήνα, δηλαδή μέχρι να ξαναγίνουν εκλογές, καθώς σε εκείνη την διαδικασία ανάλογα με το αποτέλεσμα οι έδρες πιθανότατα θα αναδιανεμηθούν (με βάση τα νέα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα σε συνδυασμό και με το μπόνους των 50 εδρών που θα πάρει το πρώτο κόμμα).