Συνεδρίαση της ΔΕ της ΚΕΕΕ στο Επιμελητήριο Έβρου στο πλαίσιο της alexpo2023

Την συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας φιλοξένησε το Επιμελητήριο Έβρου στην αίθουσα «Νικόλαος Ι. Δαστερίδης», στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Εμπορικής Έκθεσης alexpo2023.

Στη συνεδρίαση, που είχε διευρυμένο χαρακτήρα αναλύθηκαν δύο θέματα που εισηγήθηκαν ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ κος Ιωάννης Μασούτης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κος Χριστόδουλος Τοψίδης.

«Η ελληνική οικονομία βασίζεται σε ορισμένες παραδοχές το τελευταίο διάστημα όπως:

  • Μείωση ανεργίας κατά 6 μονάδες.
  • Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος κατά 16 θέσεις, σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
  • Αυξήθηκαν κατά 114% οι άμεσες ξένες επενδύσεις, φθάνοντας στα €7,2 δισ., που αποτελεί το υψηλότερο 10ετίας.
  • Υπήρξαν 68 μέτρα φοροελάφρυνσης και εισοδηματικής στήριξης.
  • Είχαμε την μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4%.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ 34%.
  • Και ο κατώτατος μισθός 780 ευρώ στην τετραετία / αύξηση 20% από τα 650 ευρώ χρήματα που επιστρέφουν και πάλι στις επιχειρήσεις»

σχολίασε στην τοποθέτησή του ο κος Μασούτης, ενώ σε άλλο σημείο της εισήγησής του σχολίασε ότι «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση για την περιφερειακή ανάπτυξη και την επιπρόσθετη αξιοποίηση της περιοχής από τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών και τον τομέων. Μετά την απόφαση για υλοποίηση έργων ύψους 23 εκατ. Ευρώ, που αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή προκειμένου ο λιμένας, ο οποίος πρόσφατα εντάχθηκε στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών, να αναδειχθεί σε κορυφαίο εφοδιαστικό-μεταφορικό κρίκο όχι μόνο της χώρας μας, αλλά ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, βλέπουμε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, να θέλουν να εγκατασταθούν στην περιοχή, ώστε να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ο κος Τοψίδης από την πλευρά του, ανέλυσε το θέμα της διασυνοριακότητας και της αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού στον Έβρο αναλύοντας πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

«Είναι ενεργός ένας παγκόσμιος διάλογος από τις ανεπτυγμένες οικονομίες για την εξεύρεση νέων πηγών άντλησης, «μυαλών». Μέχρι πρότινος πρωταγωνιστούσε η Ινδία και πλέον στον διάλογο μπήκε η αξιοποίηση των επιστημόνων της Αφρικής. Εμείς σαν χώρα επενδύσαμε να εκπαιδεύσουμε περίπου 500.000 ανθρώπους, οι οποίοι μπήκαν στη μηχανή καινοτομίας άλλων χωρών.

Κινδυνεύουμε με αυτή την ζήτηση υπαρκτή, τα αναξιοποίητα τα μυαλά που ζούν στις περιοχές μας να καταλήξουν να δημιουργούν αξία για επιχειρήσεις εκτός Ελλάδας.

Όπως όλα τα ζητήματα και αυτό έχει λύσεις.

Μιλάμε συνεχώς για την καινοτομία και την ανάπτυξη και φτιαχνουμε μηχανισμούς. Όταν αυτή η μηχανή, που θα παράγει καινοτομία θα είναι σε πλήρη παραγωγή, θα χρειαστεί ανθρώπους που μπορούν να την τροφοδοτήσουν. Οι εξειδικευμένοι άνθρωποι που θα στελεχώσουν τη μηχανή καινοτομίας της ΠΑΜΘ.

Πρέπει από σήμερα να χαρτογραφήσουμε τις ανάγκες αυτές και αν δεν καλύπτονται να προχωρήσουμε στο λεγόμενο Upskilling) δηλαδή ενίσχυση των δεξιοτήτων.

Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε αξιόπιστα δεδομένα, ξεκάθαρη στόχευση και όραμα το οποίο θα πρέπει να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους των περιοχών μας να το ακολουθήσουν. Να τους προσφέρουμε την ευκαιρία να τροφοδοτήσουν την μηχανή και νέες επαγγελματικές ευκαιρίες στην εποχή της γνώσης» είπε ο κος Τοψίδης και τόνισε ότι «με γνώμονα αυτό, στο Επιμελητήριο έχουμε φτιάξει το πρόγραμμα Αθηνά 2021-2025 και στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τα κανάλια που θα μας επιτρέψουν να αντλήσουμε περισσότερη γνώση και να δημιουργήσουμε πιλοτικές δράσεις να την αξιοποιήσουμε».

Στη συνεδρίαση της ΔΕ της ΚΕΕΕ παρέστησαν εκπρόσωποι Επιμελητηρίων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και παραγωγικών φορέων του Έβρου, που συμμετείχαν στη συζήτηση θέτοντας ζητήματα, τα οποία κατεγράφησαν προς μελέτη και επεξεργασία τόσο από το Επιμελητήριο Έβρου, όσο όμως και από την ΚΕΕΕ.