Ανικανοποίητο το λαϊκό αίσθημα με τις ποινές των γιατρών για τον θάνατο της Δέσποινας Καραγεωργίου

Λίγο μετά τις 15.00 το μεσημέρι της Τετάρτης 26/04 ολοκληρώθηκε το τελευταίο μέρος της δίκης των τεσσάρων κατηγορουμένων για τον θάνατο της 37χρονης Δέσποινας Καραγεωργίου και του αγέννητου εμβρύου της, στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης ενώ ήταν σε νοσηλεία τον Απρίλιο του 2021.

Το περιστατικό είχε συνταράξει το πανελλήνιο καθώς για τους περισσότερους/ες ήταν (και είναι) αδιανόητο να πεθαίνει μία σχεδόν ετοιμόγεννη γυναίκα, την ώρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο, επειδή – όπως αποδείχτηκε τελικά και στο δικαστήριο- η πρώτη διάγνωση της ειδικής γιατρού δεν ήταν η σωστή. Η λανθασμένη πρώτη διάγνωση ήταν εκείνη που “έδειξε” τον δρόμο για την εν γένει διαχείριση της ασθενούς (τότε και νυν εκλιπούσας), η οποία τελικά απεδείχθη ελλιπής, αφού μητέρα και έμβρυο έφυγαν από τη ζωή, καθώς η Δέσποινα είχε πάθει ρήξη μήτρας χωρίς κανείς να το έχει αντιληφθεί.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης ολοκλήρωσε τη σειρά των συνεδριάσεων του επί της υπόθεσης, κρίνοντας τελικά ένοχες τις δύο γιατρούς – την ειδικό Μαιευτήρα – Γυναικολόγο και την ειδικευόμενη Μαιαευτήρα – Γυναικολόγο- επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης τριών και δύο ετών αντίστοιχα, με τριετή αναστολή. Στην μαία της βάρδιας που επίσης ήταν κατηγορούμενη επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο για την κατηγορία της νόθευσης (υπηρεσιακών) εγγράφων ενώ σχετικά με την υπόθεση του θανάτου μητέρας και εμβρύου κρίθηκε αθώα. Τέλος, αθώα κρίθηκε και η νοσηλεύτρια της βάρδιας.

Γενική κατακραυγή για τις “ελαφριές ποινές”

Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο σύζυγος της Δέσποινας και πατέρας του αγέννητου εμβρύου, Κώστας Μπακαλάκης δήλωσε στην εφημερίδα “Γνώμη” ότι η καταδίκη των δύο γιατρών συνιστά μια μικρή δικαίωση για την οικογένεια, εν τούτοις αυτό δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την απώλεια δύο ζωών. Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι καταδικασθείσες έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα το κάνουν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση της απαγγελίας των ποινών έκανε σχεδόν αστραπιαία τον γύρο του δικτύου και προκάλεσε οργή και αγανάκτηση. Εκατοντάδες χρήστες/τριες των ΜΚΔ εξέφρασαν την απογοήτευσή τους από το γεγονός ότι οι δύο κατηγορούμενες γιατροί “έπεσαν στα μαλακά”, ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι/ες που εξέφρασαν την οργή τους απέναντι στην ελληνική δικαιοσύνη.

“Πέθανε μια γυναίκα μαζί με το αγέννητο μωρό της και η ποινή του γιατρού είναι 3 χρόνια με δικαίωμα έφεσης? Είστε με τα καλά σας? Και αυτό το λέτε δικαιοσύνη για τον σύζυγο και πατέρα ή για τους γονείς της?” / “Ντροπή!! Αυτές δεν είναι ποινές. Αφαίρεση αδειών έπρεπε. Αλλά οι γιατροί ξέρουν μια χαρά να καλύπτονται. Ποιος γιατρός καταθέτει εναντίον άλλου γιατρού. Πραγματικά κρίμα για την κοπέλα και το μωράκι της😢” / “Σοβαρά? 😡Τι τιμωρία “κοροϊδία” είναι αυτή?? Ελλάδα…πού να βρεις το δίκιο σου..καλή δύναμη στην οικογένεια!! Κρίμα..”, είναι μόνο μερικά από τα αμέτρητα σχόλια που δημοσίευτηκαν κάτω από τις αναρτήσεις των σχετικών ρεπορτάζ. Αυτό δε, που εξοργίζει ακόμη περισσότερο τον κόσμο είναι το δικαίωμα της έφεσης.

Κινδυνεύει η θέση της πρώτης κατηγορούμενης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης;

Εν τω μεταξύ, η πρώτη κατηγορούμενη (και ειδική γιατρός) λίγους μήνες μετά το τραγικό συμβάν του διπλού θανάτου, αναγορεύτηκε επίκουρη καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στο Τμήμα της Ιατρικής. Η αναγόρευσή της ίσως να μην είναι γνωστή σε όλους και όλες, εν τούτοις όσοι/ες γνώριζαν εξέφραζαν την απορία για το πώς αυτό κατέστη εφικτό την ώρα που εκκρεμούσε ένα σημαντικό κατηγορητήριο σε βάρος της.

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “R” δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η πρωτοδίκως καταδικασθείσα γιατρός και καθηγήτρια θα παραμένει ακούνητη από την έδρα της. Δυνητικά θα μπορούσε να εξεταστεί από το σχετικό πειθαρχικό συμβούλιο που ελέγχει τα μέλη ΔΕΠ όλης της χώρας και εκεί τα πράγματα να πάρουν διαφορετική τροπή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εξελίξεις θα γίνουν γνωστές στο επόμενο διάστημα, αλλά σίγουρα οι πιθανότητες να κληθεί σε απολογία δεν είναι μηδενικές, όπως επίσης δεν είναι καθόλου βέβαια ότι (εφόσον κληθεί) θα πείσει τα μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου περί της αθωότητας της.

Εν κατακλείδι, με την επιβολή των ποινών, έκλεισε το πρώτο κεφάλαιο στο δικαστικό σήριαλ που ακολούθησε τον θάνατο της 37χρονης Δέσποινας Καραγεωργίου και του αγέννητου εμβρύου της και αν υπάρξουν επόμενα αυτά θα γραφούν πλέον στο Εφετείο ή/και στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο.