Τουρκία: Εμφανίστηκε πάλι βλέννα στη Θάλασσα του Μαρμαρά

Το φαινόμενο της βλέννας στην επιφάνεια της θάλασσας εμφανίστηκε και πάλι στην Τουρκία – και πάλι στη θάλασσα του Μαρμαρά στις ακτές της Κωνσταντινούπολης. Το φαινόμενο, που είναι γνωστό και ως “θαλάσσια μύξα” πέρα από αποκρουστικό στην όψη, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα σε πολλά επίπεδα και σύμφωνα με τις πρόσφατες σχετικές μελέτες, θα δημιουργήσει ακόμη σοβαρότερα προβλήματα στο μέλλον.

Πρόσφατη μελέτη αξιολογεί τις επιπτώσεις της θαλάσσιας βλέννας που σε συνδυασμό με μια αναμενόμενη άνοδο της στάθμης των υδάτων στη Θάλασσα του Μαρμαρά κατά τουλάχιστον 50 εκατοστά (19,69 ίντσες) μέχρι το 2050, θα μπορούσε να πλημμυρίσει αρχοντικά στην ακτή του Βοσπόρου και σταθμούς του μετρό στα νοτιοδυτικά της Πόλης.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο καθηγητής Levent Kurnaz, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Κλιματικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Boğaziçi, εξήγησε ότι η βλέννα είναι μια υπερανάπτυξη μικροσκοπικών φυκών που ονομάζονται φυτοπλαγκτόν και προκαλούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της στασιμότητας του νερού και της ρύπανσης.

Δίνοντας έμφαση στη λήψη αυστηρών μέτρων, είπε: “Τα μέρη που βρίσκονται μεταξύ 50 εκατοστών και 1 μέτρου πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, όπως το μετρό του Kadiköy, το οποίο βρίσκεται σχεδόν δύο σπιθαμές πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, μπορεί να αντιμετωπίσουν καταστροφή από πλημμύρα κατά τη διάρκεια ενός νοτιοδυτικού ανέμου. Εκτός αυτού, τα αρχοντικά του Βοσπόρου θα αντιμετωπίσουν επίσης αρκετές φορές πλημμύρες. Ως εκ τούτου, απαιτούνται σημαντικές ενέργειες για την αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων σεναρίων”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρυσι τον Ιούνιο το Κοινοβούλιο επικύρωσε ένα νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί μέρος μιας πιο ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, που αποσκοπεί στον περιορισμό της ανθρωπογενούς ρύπανσης που συνέβαλε στην εμφάνιση παχιών στρωμάτων της ουσίας που έπνιξε τη θαλάσσια ζωή στη Θάλασσα του Μαρμαρά για μερικούς μήνες το 2021. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι δήμοι πρέπει να δημιουργήσουν προηγμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Προβλέπει επίσης τσουχτερά πρόστιμα σε όσους ευθύνονται για την απόρριψη στερεών και οικιακών απορριμμάτων στη θάλασσα με θαλάσσια οχήματα.