Τάσος Σουλακάκης: Ο φούρναρης που ζύμωσε με μεράκι το αύριο της Αλεξανδρούπολης

Πλήρης ημερών, αλλά και κληροδότης μιας σπουδαίας παρακαταθήκης έφυγε το Σάββατο από τη ζωή ο επίτιμος Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Τάσος Σουλακάκης.

Γεννημένος στην Αλεξανδρούπολη το 1931, ασχολήθηκε επαγγελματικά με την αρτοποιία, όμως όλοι και όλες γνωρίζουν και θα τον θυμούνται πλέον για το μεράκι με το οποίο “ζύμωσε” το μέλλον της Αλεξανδρούπολης.

Ο Τάσος Σουλακάκης εκλέχθηκε για πρώτη φορά δήμαρχος Αλεξανδρούπολης το 1978 με την παράταξη “Συνεργασία Δημοτικής Αλλαγής” και υπηρέτησε τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης επί δώδεκα χρόνια, δηλαδή για τρεις συνεχόμενες θητείες. Επί των ημερών συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές τόσο στα δημοτικά πράγματα όσο και στο γενικότερο γίγνεσθαι της Αλεξανδρούπολης και δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος ότι κατά τη διάρκεια της δημαρχείας του, τέθηκαν βάσεις πάνω στις οποίες χτίστηκε το μέλλον της Αλεξανδρούπολης, που σήμερα αποτελεί το παρόν της.

Επί των ημερών του δημιουργήθηκαν σημαντικές δημοτικές επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΥΑΑ, η ΕΠΑΔΑ, η ΔΕΠΕΑ η τουριστική επιχείρηση του Κάμπιγκ, η επιχείρηση των Λουτρών Τραϊανούπολης, όπως θυμάται και αναφέρει ο δημοσιογράφος, εκδότης και πάλαι ποτέ δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λασκαράκης.

Ο Τάσος Σουλακάκης υπήρχε στα αυτοδιοικητικά πράγματα όταν η Αλεξανδρούπολη είχε διεκδικήσει και κερδίσει τελικά την Ιατρική Σχολή, ενώ οι παλαιότεροι θυμούνται το πολυεπίπεδο ενδιαφέρον του, που αφορούσε όλους τους τομείς της ζωής και της καθημερινότητας στην πόλη.

Ένα από τα μεγάλα ταλέντα του αείμνηστου Τάσου Σουλακάκη ήταν και η δεινότητα του στο να δημιουργεί συνισταμένες πολιτικών δυνάμεων από -σχεδόν- όλους τους χώρους: “Η παράταξη του Τάσου Σουλακάκη δημιουργήθηκε το 1978 με τη συμμετοχή πολιτών από όλα τα κόμματα. Για πρώτη αι μοναδική φορά βρέθηκαν στην ίδια δημοτική παράταξη το ΚΚΕ, το ΚΚΕ εσωτερικού , η ΕΔΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Κέντρο“, γράφει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Λασκαράκης.

Ο Τάσος Σουλακάκης ήταν πατέρας τριών παιδιών και αντί επιλόγου, παραθέτουμε το μήνυμα που δημοσιοποίησε στα ΜΚΔ η σύζυγός του, Λίτσα:

Αλλαγή….ζωής Αλλαγή σελίδας…..

Ο λατρεμένος μου Τάσος εφυγε….από την πόλη που λάτρεψε….

Εφυγε ο λεβέντης ,ο έντιμος και ταπεινός Ανθρωπος….Θα λείψει από την οικογένεια τούτα παιδιά και τα εγγόνια του που πάντα ήθελε να τους σκεπάζει με τα φτερά του Αετού γιατί υπήρξε ΑΕΤΟΣ…..

Απο μένα που τον γνώρισα παιδί και γέρασα κοντά του τον ευχαριστώ που μ’ έκανε καλύτερο Άνθρωπο ….55 χρόνια κοινής ζωής αγάπης και δημιουργίας……

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ……

κεντρική φωτο: Facebook @Λίτσα Σουλακάκη

εσωτερική φωτο: Facebook @Γιάννης Μαλκίδης