Καταπολέμηση κουνουπιών: Αυτή η μάστιγα

Δύο εκατομμύρια ευρώ έχει φέτος η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την καταπολέμηση των κουνουπιών, που είναι ένας τομέας στον οποίο σημειώνει σταθερή, διαχρονική και αδιαμφισβήτητη αποτυχία.

Η πληροφορία έρχεται από ένα σχεδόν αστείο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του Περιφερειάρχη και στο οποίο πανηγυρίζει για το γεγονός ότι “δεν υπήρχαν πολλά ανθρώπινα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου”, ενώ σε άλλο σημείο καλούνται οι πολίτες να… αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφού όπως αναγράφεται “πάρα πολλές εστίες κουνουπιών εμφανίζονται κάθε χρόνο μέσα σε οικισμούς, σε αυλές, σε εγκαταλελειμμένα υπόγεια και αποθήκες, σε μη εγκεκριμένες κατασκευές αποχέτευσης κ.ά., σε σημεία δηλαδή που είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να επέμβουν τα συνεργεία της Περιφέρειας.

Συνεπώς, ο ρόλος που μπορούν να έχουν οι πολίτες στην αντιμετώπιση του φαινομένου, εφόσον έχουν σωστή ενημέρωση, είναι ιδιαίτερα σημαντικός”

Στη δήλωσή του, δε, ο Περιφερειάρχης σημειώνει μεταξύ άλλων: “Παρόλα αυτά, η επιδημιολογική εικόνα στην Περιφέρειά μας ήταν εξαιρετικά καλή σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, καθώς είχαμε ελάχιστα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και κανένα κρούσμα ελονοσίας”

Το γεγονός ότι τα κουνούπια καθιστούν ανυπόφορη την καθημερινότητα των πολιτών, δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν. Ούτε και το γεγονός ότι η υπερσυγκέντρωση των ενοχλητικών εντόμων εμποδίζει σημαντικά την επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης.

Ούτε και το γεγονός ότι πέρα από τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία (!), τα κουνούπια ευθύνονται για διάφορες επιμολύνσεις κυρίως δερματικές που μπορεί να μην είναι θανατηφόρες μεν, αλλά σίγουρα δεν είναι αμελητέες.

Προφανώς, η μελέτη του φαινομένου από τα γραφεία της Περιφέρειας απέχει παρασάγγας από τη βιωματική εμπειρία σε ένα παρέβριο χωριό για παράδειγμα. Και το να κουνάει κανείς το δάχτυλο υπαινισσόμενος εύσχημα την “ατομική ευθύνη” εύκολο είναι και αυτό.

Αλλά, αν όντως θέλουν να σχηματίσουν άποψη άπαντες οι ιθύνοντες νόες, μπορούν απλά να μείνουν για ένα τριήμερο σε μη αστικό κέντρο της Περιφέρειας ΑΜΘ. Και μετά ας ξανακουνήσουν το δάχτυλο. Που σίγουρα θα ειναι και γεμάτο τσιμπήματα.