Η Τουρκία υποστηρίζει ότι έσωσε μετανάστες που επαναπροώθησε βίαια η Ελλάδα

Ομάδα παράτυπων μεταναστών από τη Λιβερία ήταν μεταξύ των τελευταίων θυμάτων της αμφιλεγόμενης πρακτικής απώθησης της Ελλάδας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Τέσσερις από αυτούς βρέθηκαν νεκροί.

Διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή αφού η Ελλάδα απώθησε τη βάρκα τους πίσω στα τουρκικά ύδατα στο Αιγαίο στις 14 Μαρτίου, τρεις γυναίκες μεταξύ των μεταναστών δήλωσαν ότι δεν θα είχαν “επιβιώσει” αν δεν υπήρχαν οι διασώστες.

Η ακτοφυλακή εντόπισε 56 παράτυπους μετανάστες πάνω σε μια λαστιχένια βάρκα στα ανοικτά των ακτών του Kuşadası, ενός θέρετρου στη δυτική τουρκική επαρχία Aydın. Τα θύματα μεταφέρθηκαν στην ακτή, εμφανώς συγκλονισμένα από την εμπειρία. Η Τζούλι Τζόνσον, μια 23χρονη έγκυος Λιβεριανή μεταξύ των επιζώντων, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι οι ελληνικές δυνάμεις τους ανέκοψαν και άρχισαν να χτυπούν τους μετανάστες που βρίσκονταν στο σκάφος τους.

“Φώναζα “σας παρακαλώ μη με σκοτώσετε”, αλλά με έσπρωξαν στο νερό. Ο σύζυγός μου μου πέταξε ένα σωσίβιο και άρχισα να κολυμπάω. Είδα από μακριά μια τουρκική χωροφυλακή στην (τουρκική) ακτή και άρχισα να φωνάζω για βοήθεια. Με πήγαν στην ακτή και αργότερα στο νοσοκομείο. Είμαι ευγνώμων. Αν δεν ήταν αυτοί, δεν θα ήμουν ζωντανή”, είπε η ίδια, εξιστορώντας τη δοκιμασία της.

Εν τω μεταξύ,η 19χρονη Destiny Gekor δήλωσε ότι η ελληνική θαλάσσια αστυνομία της πήρε όλα τα υπάρχοντά της, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων και του κινητού της τηλεφώνου. “Στη συνέχεια άρχισαν να χτυπούν το στομάχι μου. Τους παρακάλεσα να σταματήσουν και έκλαιγα. Έσπρωξαν άλλους στη θάλασσα”, είπε. “Είδα έναν φίλο να πεθαίνει”, είπε εν μέσω δακρύων. Η Γκεκόρ ευχαρίστησε τους Τούρκους αξιωματούχους που ήρθαν να τους σώσουν και τους περιέθαλψαν τα τραύματά τους.

Η Χάουα Τζόνσον, μια έγκυος οκτώ μηνών, 25 ετών, είπε ότι είπε στην ελληνική αστυνομία ότι ήταν έγκυος και ότι δεν έπρεπε να τη χτυπήσουν, αλλά την έσπρωξαν στο νερό.

Η Άγκυρα επίσης έχει επανειλημμένα καταδικάσει την παράνομη πρακτική της Αθήνας να απωθεί πίσω τους αιτούντες άσυλο, τονίζοντας ότι παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ευάλωτων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών. Ενώ η τουρκική ακτοφυλακή έχει έρθει για να σώσει χιλιάδες ανθρώπους που απελάθηκαν από τις ελληνικές αρχές, αμέτρητοι άλλοι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα καθώς βάρκες γεμάτες πρόσφυγες βυθίστηκαν ή ανατράπηκαν, ιδίως στο Αιγαίο Πέλαγος όπου οι δύο χώρες μοιράζονται κοινά σύνορα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κατέγραψε σχεδόν 2.000 μετανάστες νεκρούς ή αγνοούμενους στη Μεσόγειο πέρυσι. Μια έκθεση του θεσμού του διαμεσολαβητή της Τουρκίας ανέφερε τον Ιούλιο του 2022 ότι η Ελλάδα έχει απωθήσει σχεδόν 42.000 μετανάστες από το 2020. Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 16ης Δεκεμβρίου 2022, ο Σταθμός Διοίκησης Αιγαίου της Διοίκησης της Τουρκικής Ακτοφυλακής διέσωσε 47.498 παράτυπους μετανάστες σε 1.550 ξεχωριστές περιπτώσεις σε όλες τις περιοχές ευθύνης της, εκ των οποίων πάνω από 18.000 ήταν θύματα της πολιτικής απώθησης της Ελλάδας.

Η Αθήνα αρνείται σταθερά τις κατηγορίες, παρά τις άφθονες μαρτυρίες μεταναστών, τα αποδεικτικά στοιχεία των μέσων ενημέρωσης και τον διεθνή έλεγχο. Η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2019 έχει υποσχεθεί να καταστήσει τη χώρα του “λιγότερο ελκυστική” για τους αιτούντες άσυλο.

Η μεταναστευτική κρίση στο Αιγαίο και την ευρύτερη Μεσόγειο παραμένει άλυτη.

από Daily Sabah