Σήμερα κηδεύεται η Βίκη και μαζί της η εμπιστοσύνη στις Αρχές

Σήμερα, στις 15.00 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί να γίνει στον ΙΝ του Αγίου Νεκταρίου στο Τυχερό η κηδεία της 28χρονης Βίκης που ο θάνατός της συγκλόνισε όλη την Ελλάδα κυρίως λόγω του ειδεχθούς τρόπου με τον οποίο αυτός συνέβη.

Η Βίκη εντοπίστηκε νεκρή σε πρανές έξω από τη Λευκίμη μαζί με τη μηχανή της με την οποία είχε φύγει από το σπίτι της μία ημέρα πριν και μη έχοντας δώσει σημεία ζωής για αρκετές ώρες είχε προκαλέσει την ανησυχία των οικείων της και εν συνεχεία την κινητοποίηση των αρχών.

Λιγότερο από 24 ώρες μετά την εξαφάνισή της, το πρωί της Δευτέρας, το σώμα της εντοπίστηκε – και μάλιστα από συγγενή της – όμως ενώ αρχικά ο θάνατος της έμοιαζε σαν να είχε προέλθει από τροχαίο δυστύχημα, η επαφή των πυροσβεστών με τη σορό αποκάλυψε ότι το άψυχο κορμί έφερε τραύματα “δισταγμού” στους καρπούς (που σημαίνει την προσπάθεια κάποιου να κόψει τις φλέβες του) και ένα μαχαίρι καρφωμένο στη θωρακική χώρα.

“Είχες φλόγα είχες πάθος είχες πάντα δυο φτερά” είναι ένας στίχος από το δικό της ποίημα “Χρώμα” που θα μπορούσε να συνοψίσει τις περιγραφές των οικείων της που μιλούν στα ΜΜΕ για το νέο κορίτσι που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Συλλήβδην οι ομιλούντες -είτε είναι συγγενείς, είτε φίλοι της- αποκλείουν το ενδεχόμενο της αυτοχειρίας και απορρίπτουν έτσι την ιατροδικαστική εξέταση η οποία κατέληξε (μερικώς προς το παρόν) ότι το ενδεχόμενο της αυτοχειρίας είναι αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

“Κάτι ουσιαστικό συγκεκριμένο” (πάλι δικός της στίχος) που να σηματοδοτεί ότι η 28χρονη έπεσε θύμα δολοφονίας δεν έχει βρεθεί προς το παρόν και παρά το γεγονός ότι στην περιοχή μετέβη και εγκληματολογικό αστυνομικό κλιμάκιο. Όμως, οι οικείοι της επιμένουν ότι δεν είχε λόγους να θέσει τέρμα στη ζωή της, ίσως γιατί “δεν τους μίλησε ποτέ για πράγματα που σφάζουν λόγους”.

Και ενώ στο σπίτι και τον στενό κύκλο της Βίκης επικρατεί θλίψη και οδύνη για τον χαμό της και “στο σκοτάδι μαύρα είναι όλα” στον ιντερνετικό κόσμο, η δυσπιστία ως προς το πόρισμα, αλλά και την εν γένει δράση των Αρχών τείνει να γίνει βεβαιότητα. Ο ένας μετά τον άλλο οι χρήστες των ΜΚΔ δηλώνουν τη βεβαιότητά τους ότι το κορίτσι δολοφονήθηκε (κατά την εκτίμησή τους, πιθανότατα από ‘λαθρο’) και η υπόθεση κουκουλώνεται κακήν κακώς.

Οι πιο δύσπιστοι ζητούν τη συνδρομή της Αγγελικής Νικολούλη και την καλούν να έρθει “να μας σώσει” αποδίδοντας της ρόλο θηλυκού Μεσσία και να τακτοποιήσει τα “ποινικά τσεκούρια που στάζουν φόνους”, αφού η Αστυνομία ούτε θέλει, αλλά ούτε και μπορεί (πάντα κατά την εκτίμησή τους).

Εν τω μεταξύ η Βίκη έχει από μέρες πετάξει μακριά και ίσως ήδη να “έχει βρει το άσπρο, όχι το χρώμα”.

Σήμερα θα μπει ο επίλογος στην τραγική αυτή ιστορία που ακριβώς λόγω της τραγικότητάς της είναι λογικό να εγείρει ερωτηματικά, απορίες και κυρίως αγανάκτηση. Αυτό όμως που δεν είναι λογικό είναι η ελαφρά τη καρδία αμφισβήτηση των πάντων και η εν ριπή οφθαλμού κατασκευή ιστοριών μόνο και μόνο για να ενισχυθεί η άποψη ότι οι Αρχές είναι είτε ανίκανες, είτε συνεργαζόμενες με “σκοτεινές δυνάμεις” που θέλουν το κακό μας.

Στο κάτω-κάτω ακόμη κι αν τελικά το πόρισμα των Αρχών “κλειδώσει” στην αυτοχειρία (κάτι που θα γίνει μόνο εφόσον συγκλίνουν σε αυτή την άποψη όλα τα δεδομένα που θα εξεταστούν – και είναι πολλά), υπάρχει ενδεδειγμένος τρόπος αυτό να τεθεί υπό αίρεση. Σίγουρα, αυτός ο τρόπος δεν είναι τα social media ούτε τα τηλεπαράθυρα της Νικολούλη. Ο τρόπος πρέπει υποχρεωτικά να είναι αυτός που ορίζουν οι νόμοι και το Σύνταγμα αν και εν προκειμένω “κάτι σε εμπόδιζει και τα χάνεις αυτά”.

Ας ελπίσουμε ότι όλος αυτός ο παροξυσμός συμβαίνει επειδή το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη και ότι σύντομα θα επικρατήσει η λογική που λέει ότι οι σωστές απαντήσεις δίνονται μόνο όταν τα ερωτήματα υποβάλλονται με τον σωστό τρόπο.

* Στο “Θέλω να κουβεντιάσω”, η Κατερίνα Γώγου είχε γράψει:

“Κι όταν
έρθουνε να σου πουν
εδώ δεν είναι
τόπος
και χρόνος
για τέτοια πράγματα
τράβηξε τη φαλτσέτα και θέρισε”

Μεταξύ άλλων, η Βίκη θα μπορούσε να είχε γίνει μια επιτυχημένη ποιήτρια, αν το είχε θελήσει.