Πώς θα πάρετε τα χρήματα σας από την πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου

Σχεδόν είκοσι ημέρες έχουν περάσει από το “κανόνι” στην Συνεταιριστική Τράπεζα Olympus Bank από την οποία χιλιάδες καταθέτες δεν είχαν καταφέρει να πάρουν τα χρήματά που είχαν αποταμιευμένα εκεί.

Και ενώ αρκετές χιλιάδες ευρώ κυκλοφορούσαν κάπου μεταξύ Συνεταιριστικής και Εθνικής Τράπεζας, χιλιάδες άνθρωποι πάσχιζαν να καταλάβουν την παντελώς ακατανόητη και εν μέρει παραπλανητική ανακοίνωση σχετικά με το πώς θα αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στα χρήματά τους.

Σε απλά ελληνικά, όμως οι τρόποι είναι δύο, με βάση την παράμετρο κατοχής ή όχι λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα.

Α) Όσοι/ες δεν έχουν λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, πρέπει να κλείσουν ένα ραντεβού στο πλησιέστερο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας ώστε να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό στον οποίο θα εμφανιστεί το ποσό που είχαν κατατεθειμένο στην Συνεταιριστική.

Β) Όσοι/ες είχαν λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα μάταια πίστεψαν ότι θα έβλεπαν εκεί τα χρήματά τους αυτομάτως. Η εμπειρία του γράφοντος, μεταφέρεται εν είδει ρεπορτάζ: Αφ’ ης στιγμής έκλεισε η Olympus Bank και οι καταθέσεις μεταφέρθηκαν στην Εθνική, η Εθνική δημιούργησε έναν επιπλέον λογαριασμό στους υφιστάμενους πελάτες της ώστε εκεί να κατατεθούν τα χρήματα της τράπεζας που έκλεισε.

Βέβαια, κανείς και καμία δεν ερωτήθηκε για το αν θέλει να έχει έναν επιπλέον λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, ούτε και για την χρήση των προσωπικών του δεδομένων σχετικά με τη δημιουργία αυτού του λογαριασμού. Οι καταθέτες λοιπόν, έπρεπε να μαντέψουν ότι η Εθνική τους έχει δημιουργήσει λογαριασμούς χωρίς τη συγκατάθεσή τους και ως εκ τούτου να προσέλθουν σε κάποιο υποκατάστημα ώστε να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους και να ενεργοποιήσουν τον λογαριασμό που ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ τους δημιούργησε η τράπεζα! Αφού κάνουν αυτή τη διαδικασία, ο λογαριασμός λειτουργεί άμεσα και αποκτούν πρόσβαση στα χρήματά τους (για την επικαιροποίηση του νέου λογαριασμού τα δικαιολογητικά που ζητήθηκαν ήταν απόδειξη μισθοδοσίας του προηγούμενου μήνα, εκκαθαριστικό της εφορίας και ένας λογαριασμός ΔΕΚΟ).