O Julien Makalu πέρασε στην Ελλάδα από τον Έβρο όταν ήταν 15 χρόνων – Σήμερα είναι επιχειρηματίας!

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνδέει επιχειρήσεις και πρόσφυγες αναδεικνύοντας τα αμοιβαία οφέλη από την ένταξη των προσφύγων στην κοινωνικοοικονομική ζωή.

Αναγνωρίζοντας τον ζωτικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα και άλλων φορέων σε αυτή την προσπάθεια, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έφερε κοντά στις 13 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα εκπροσώπους των αρχών, του ιδιωτικού τομέα, της διπλωματικής κοινότητας, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των ίδιων των προσφύγων προκειμένου να συζητήσουν πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ένταξη των προσφύγων στη χώρα υποδοχής τους και η συμβολή τους ως παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και καινοτομίας.

«Έχουμε μια επιχειρηματική πρόταση για εσάς. Μια πρόταση που αφορά στις δεξιότητες ορισμένων από τους 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα», δήλωσε η Maria Clara Martin, Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, απευθυνόμενη στους περισσότερους από 25 εκπροσώπους εταιρειών που βρίσκονταν στην αίθουσα. «Η μία μελέτη μετά την άλλη δείχνουν ότι, αν υποστηριχθούν σωστά, οι πρόσφυγες μπορούν να προσθέσουν μοναδική αξία στις επιχειρήσεις. Η ποικιλομορφία στο εργατικό δυναμικό αυξάνει την παραγωγικότητα και τονώνει την καινοτομία», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε επίσημα μια νέα συνεργασία μεταξύ της Ύπατης Αρμοστείας και του τοπικού δικτύου του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα (UN Global Compact Network Hellas), το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 60 επιχειρήσεις του ελληνικού ιδιωτικού τομέα. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στο να δώσει κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα να παίξει έναν πιο δυναμικό ρόλο στην κοινωνικοοικονομική ένταξη των προσφύγων.

Και αυτό δεν γίνεται απλά για λόγους φιλανθρωπίας. Σύμφωνα με την Παναγιώτα Λαμπροπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του UN Global Compact Network Hellas: «Η ποικιλομορφία του προσωπικού συνδέεται άμεσα με την καινοτομία και τη δημιουργικότητα και την επίτευξη οικονομικών στόχων. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει και πολλές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν αυτή την ποικιλομορφία ως ευκαιρία.»

Η Ύπατη Αρμοστεία παρουσίασε εργαλεία και λύσεις που έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στην ένταξη και την απασχολησιμότητα των προσφύγων. Σε συνεργασία με τον εταίρο της Catholic Relief Services (CRS), η Ύπατη Αρμοστεία παρουσίασε την ηλεκτρονική τους πλατφόρμα για την εύρεση εργασίας που συνδέει τους πρόσφυγες που αναζητούν εργασία στην Ελλάδα με πιθανούς εργοδότες σε όλη τη χώρα.

Το παράδειγμα του Julien Makalu

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Julien Makalu, έναν πρόσφυγα με τη δική του επιχείρηση, που αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που συνάντησε κατά την ενταξιακή του πορεία στην Ελλάδα. «Η έκκλησή μου προς τους επιχειρηματίες είναι να μην ξεχνάτε τους πρόσφυγες στις αποφάσεις σας και στις προσφορές εργασίας μέσα στις επιχειρήσεις σας. Εύχομαι ανάμεσά σας να βρεθούν άνθρωποι που θα αλλάξουν τη ζωή άλλων ανθρώπων, όπως κάποτε κάποιοι άνθρωποι με βοήθησαν να αλλάξω τη δική μου», τόνισε.

O Julien κατάγεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και είχε έρθει στην Ελλάδα το 2012 σε ηλικία 15 ετών. Είχε περάσει τα σύνορα λαθραία από τον Έβρο και μάλιστα τότε είχε συλληφθεί και κρατηθεί στην Ορεστιάδα από όπου και συνέχισε στην Αθήνα, όπου για κάποιο διάστημα έζησε ως άστεγος. Στην Αθήνα είχε συλληφθεί τυχαία από την Αστυνομία και εν τέλει είχε μεταφερθεί σε προσφυγικό καταυλισμό στην Κόνιτσα, όπου και μετά από πολλή ταλαιπωρία κατάφερε να πάει στο σχολείο και να εν τέλει να ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σήμερα είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με μεταπτυχιακό τίτλο από Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών και πλέον έχει ιδρύσει τη δική του διεθνή εταιρία εμπορικών υπηρεσιών