Εκατόμβες νεκρών σε Τουρκία – Συρία μετά τον σεισμό

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν τη Δευτέρα, μετά από μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε την κεντρική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, καταρρέοντας κτίρια και προκαλώντας έρευνες για επιζώντες στα συντρίμμια.

Ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε νωρίς τα χαράματα, έγινε επίσης αισθητός στην Κύπρο και τον Λίβανο.

“Ταρακουνηθήκαμε σαν κούνια. Ήμασταν εννέα άτομα στο σπίτι. Δύο γιοι μου είναι ακόμα στα ερείπια, τους περιμένω”, δήλωσε μια γυναίκα με σπασμένο χέρι και πληγές στο πρόσωπο, μιλώντας σε ένα ασθενοφόρο κοντά στα συντρίμμια ενός επταώροφου οικοδομικού τετραγώνου όπου ζούσε στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
“Δεν έχω ξανανιώσει ποτέ κάτι παρόμοιο στα 40 χρόνια που ζω”, δήλωσε ο Ερντέμ, κάτοικος της τουρκικής πόλης Γκαζιαντέπ, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του.

“Ταρακουνηθήκαμε τουλάχιστον τρεις φορές πολύ έντονα”.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Fuat Oktay δήλωσε ότι 284 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2.323 τραυματίστηκαν, καθώς οι αρχές έστειλαν ομάδες διάσωσης και αεροσκάφη εφοδιασμού για την πληγείσα περιοχή, ενώ κήρυξαν “συναγερμό επιπέδου 4” που απαιτεί διεθνή βοήθεια.