Αλεξανδρούπολη: Αντιδράσεις για την κοπή του σφένδαμο μπροστά στο καφέ Thema

Κύμα αντίδρασης και αγανάκτησης έχει προκαλέσει η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλεξανδρούπολης να κόψει το δέντρο (σφένδαμο) το οποίο βρισκόταν επί σειρά ετών στη συμβολή των οδών Σουλίου και Ειρήνης (στον πεζόδρομο όπου λειτουργεί το καφέ Thema).

Στην παρούσα χρονική περίοδο ο πεζοδρόμος υπόκειται σε ανάπλαση, ενώ η σχετική απόφαση για την κοπή του ελήφθη μετά από αίτηση ιδιώτη. Στην απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που είναι αναρτημένη στη Διαύγεια αναφέρεται:

Στις 25/1/2023 σε συνέχεια της υπ. αριθ. πρωτ.: 2186/23-01-2023 επείγον αίτηση του κ. Γ. Μ., με την οποία ζητείται η κοπή του δένδρου λόγω προβλημάτων που δημιουργεί στον πεζόδρομο κλπ. παράπλευρα του καταστήματος «THEMΑ», πραγματοποιήθηκε από τον υπάλληλο του Τμήματος Πρασίνου κ Μανωλίκα Δρόσο , αυτοψία, επί της οδού ΣΟΥΛΙΟΥ & ΕΙΡΗΝΗΣ και διαπιστώθηκαν τα εξής:

Στο σημείο φύεται ένα(1) ΣΦΕΝΔΑΜΙ , στην μπροστινή πλευρά του κτηρίου της πολυκατοικίας του αιτούντος είναι μεγάλου ύψους , χονδρό κορμό με μεγάλα απλωμένα κλαδιά , στο οποία δεν υπάρχει ξήρανση του φυλλώματος και των κλαδιών.
-Οι επιφανειακές του ρίζες οι οποίες έχουν κοπεί πρόσφατα , έχουν σηκώσει τις πλάκες πεζοδρομίου και των φρεατίων , έτσι είναι δύσκολη η διέλευση των πεζών από τα σημείο.
-Το δένδρο είναι παράπλευρα στο κτήριο και δεν υπάρχει επαρκής χώρος για να αναπτυχθεί .
-Το δένδρο έχει πάρει κλίση από την κατακόρυφο και έτσι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα , να πέσει προκαλώντας προβλήματα στους διερχόμενους δημότες και υλικές ζημιές στα παρακείμενα οικήματα.

Στην ίδια απόφαση γίνεται γνωστό ότι το δέντρο θα αντικατασταθεί με άλλο, μικρότερου μεγέθους, ενώ ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην απόφαση ασκεί η Οικολογική Εταιρία Έβρου.