Η Τουρκία ίσως “ανακατευτεί” στις ελληνικές εκλογές μέσω… Θράκης

Μία ενδιαφέρουσα τοποθέτηση έκανε μιλώντας στο κανάλι Open, ο Τούρκος πολιτικός αναλυτής Γιαβούς Μπαϊντάρ. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι εθνικές εκλογές των δύο χωρών πιθανόν να διεξαχθούν ταυτόχρονα, ο Μπαϊντάρ είπε ότι δεν αποκλείεται η Τουρκία να προσπαθήσει να ανακατευτεί στις ελληνικές εκλογές μέσω Θράκης!

Αν και δεν επέκτεινε τον συλλογισμό του (ή τουλάχιστον αυτό δεν προβλήθηκε από το κανάλι), είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς τι εννοούσε ο αναλυτής: ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να “δώσει γραμμή” σε ανθρώπους που ζουν στην Θράκη και ασπάζονται το τουρκικό (και βεβαίως ανυπόστατο) δόγμα περί ύπαρξης εθνικής και όχι θρησκευτικής μειονότητας.

Το αν και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό θα καταδειχθεί προϊόντος του χρόνου και δη στο αποτέλεσμα των εκλογών όποτε και αν γίνουν αυτές. Εκεί θα φανεί τόσο το αν η Τουρκία “έδωσε γραμμή”, όντως, όσο όμως και αν υπάρχει ικανός αριθμός ατόμων που να ασπάζονται την όποια “γραμμή” της Τουρκίας και φυσικά να την τηρούν.

“Θυμήθηκαν” την 29η Ιανουαρίου 1988

Εν τω μεταξύ, η Θράκη δεν απουσιάζει από την προεκλογική ρητορική της Τουρκίας και δη από της νυν ηγεσίας. Μόλις χθες, με επίσημη ανακοίνωση του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών “θυμήθηκε” την 29η Ιανουαρίου 1988, την ημερομηνία δηλαδή κατά την οποία είχε ανακηρυχθεί παράνομη η χρήση του όρου “τουρκικός” ως εθνικός προσδιορισμός σε συλλόγους της Θράκης με το σκεπτικό ότι στη Θράκη δεν υπάρχει εθνική μειονότητα, αλλά θρησκευτική.