Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να συμπεριφερθούν σαν γείτονες λέει Τούρκος πρώην διπλωμάτης

Ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Burak Özügergin, προέτρεψε τις δύο χώρες να αρχίσουν να συμπεριφέρονται ως γείτονες, καθώς οι εντάσεις έχουν αυξηθεί πρόσφατα για ένα ευρύ φάσμα διμερών θεμάτων.

“Ό,τι κι αν συμβεί, στο τέλος της ημέρας θα συνεχίσουμε να είμαστε γείτονες. Ας αρχίσουμε λοιπόν να συμπεριφερόμαστε έτσι”, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα Τα Νέα.

Είπε ότι η πολιτική της Τουρκίας προς την Ελλάδα είναι συνεπής και δεν σκληραίνει.

Ο Özügergin υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να επιστρέψουν στο διάλογο και ότι αυτό είναι αναπόφευκτο.

“Πώς αλλιώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας;” διερωτήθηκε, λέγοντας ότι κανείς δεν θα έρθει να λύσει τη διαφορά μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για διάφορα ζητήματα, όπως οι ανταγωνιστικές διεκδικήσεις δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι επικαλυπτόμενες διεκδικήσεις για τις υφαλοκρηπίδες τους, τα θαλάσσια σύνορα, τον εναέριο χώρο, την ενέργεια, το εθνικά διαιρεμένο νησί της Κύπρου, το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο και τους μετανάστες.

Μία από τις πιο πρόσφατες εντάσεις προκλήθηκε αφού η Ελλάδα φέρεται να επέκτεινε 12 ναυτικά μίλια των χωρικών της υδάτων στα νότια και δυτικά του νησιού της Κρήτης.

Η απόκτηση νέων θαλάσσιων περιοχών πρέπει να βασίζεται σε αμοιβαία συναίνεση δίκαια και ισότιμα. Η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια θα εμποδίσει τα ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας”, τόνισε.

Ο Özügergin υπογράμμισε περαιτέρω ότι διπλωματικές λύσεις μπορούν να επιτευχθούν με αμοιβαίο σεβασμό, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή στη συνεργασία με την Ελλάδα σε περιφερειακά ενεργειακά έργα, μεταξύ άλλων τομέων διμερούς ενδιαφέροντος.