Η συνεργασία του Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη με την Δόρα Στράτου

Ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, που θεμελίωσε την εβρίτικη/θρακιώτικη παραδοσιακή μουσική σε εθνικό και διεθνές στερέωμα, πέθανε, όπως είναι γνωστό στις 19 Ιανουαρίου 2023. Συμπτωματικά, η 19η Ιανουαρίου (του 1988) είναι η ημερομηνία θανάτου και της Δόρας Στράτου, μιας άλλης μεγάλης εργάτριας του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού.

Όμως, η ημερομηνία θανάτου δεν είναι το μοναδικό κοινό των δύο σπουδαίων ανθρώπων του Πολιτισμού. Η Δόρα Στράτου είχε συνδράμει σημαντικά στο να γίνει ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς από το 1968 έως το 1973 έδινε παραστάσεις στο θέατρο της.

Αν και το άστρο του Καρυοφύλλη Δοϊτσίδη είχε αρχίσει να λάμπει από τη δεκαετία του 1950, κάτι που ίσως δεν είναι πολύ γνωστό είναι ότι μερίμνη του αειμνήστου στην Καρωτή είχε συσταθεί και συγκρότημα παραδοσιακών χορών, το οποίο είχε εντοπίσει η Δόρα Στράτου και είχε καλέσει στην Αθήνα το 1968 σε μία μεγάλη εκδήλωση το Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Από εκεί και μετά, ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης είχε αναπτύξει συνεργασία με την Δόρα Στράτου, η οποία αποτέλεσε μέχρι ένα σημείο και την αφορμή να μετεγκατασταθεί στην Αθήνα, όπου και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, χωρίς όμως ποτέ να διακόψει τον δεσμό του με την Καρωτή και τους ανθρώπους της.