Εγκαινιάστηκε η έναρξη κατασκευής της “Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης”

Την περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σηματοδοτεί η τελετή έναρξης υλοποίησης της «Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης», που διεξήχθη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

Με τη σύμπραξη των τριών μεγάλων ενεργειακών ομίλων της χώρας, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου, ξεκινά άμεσα στην Αλεξανδρούπολη η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα έχει ως καύσιμη ύλη το φυσικό αέριο. Πρόκειται για ένα κομβικό έργο που θα συμβάλλει καταλυτικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων..

Ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδέεται απευθείας με την, υπό κατασκευή, Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Φυσικού Αερίου (FSRU) της Gastrade, μετατρέποντας την Αλεξανδρούπολη σε ένα ενεργειακό σταυροδρόμι δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με δυνατότητες τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς αλλά και των γειτονικών χωρών.

Η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, θα συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τη μετάβαση στην παραγωγή ενέργειας χαμηλών ρύπων. Ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται στη μονάδα έχει δυνατότητα για καύση υδρογόνου και μπορεί να λειτουργεί με μεικτό καύσιμο.

Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2025. Θα είναι συνδυασμένου κύκλου και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 840 MW, δηλαδή περίπου όση η καθαρή ισχύς 3 υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων. Λόγω δε του υψηλότατου βαθμού απόδοσης της, θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα τιμών.

Το παρών στην εκδήλωση, έδωσαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο Βούλγαρος ομόλογός του, Rosen Hristov, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, οι Υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργό Γιάννης Οικονόμου και Γιάννης Μπρατάκο, Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Βασιλική Λοΐζου και η Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών,  Αλεξάνδρα Σδούκου.

Ακόμη, την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανούσος Μανουσάκης, οι Αντιπρόεδροι της ΡΑΕ Δρ. Δημήτριος Ψυχογυιός και κ. Δημήτριος Φούρλαρης, ο Διοικητής ΑΑΔΕ, κ. Γεώργιος Πιτσιλής, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Παύλος Μαρινάκης, καθώς και οι Βουλευτές του Νομού Έβρου, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, κ. Δερμεντζόπουλος Χρήστος, κ. Σταύρος Κελέτσης και η κα. Νατάσα Γκαρά και ο Βουλευτής Ροδόπης, κ. Ευρ. Στυλιανίδης. Παρών, επίσης, και ο Οικονομικός Σύμβουλος της Αμερικανικής Πρεσβείας, κ. Erik Holmgren.