Ένας μυοκάστορας έκανε βόλτα στο Περιφερειακό της Αλεξανδρούπολης

Ένας μάλλον αποπροσανατολισμένος μυοκάστορας, εθεάθη πριν από μερικές ημέρες να διασχίζει τον περιφερειακό της Αλεξανδρούπολης!

Το τρωκτικό μοιάζει με XL αρουραίο, όμως δεν είναι ακριβώς, αν και η όψη του προκαλεί ανατριχίλα λόγω των σχετικών συνειρμών.

Η “βόλτα” του μυοκάστορα, προβάλλεται σε βίντεο του e-evros.gr:

Πάντως, ο μυοκάστορας μπορεί να μην συνιστά ευθεία απειλή για τον άνθρωπο, ωστόσο συνιστά μεγίστη απειλή για τη χλωρίδα των περιοχών στις οποίες εμφανίζεται καθώς προκαλεί σημαντικές καταστροφές στις καλλιέργειες. Στο πρόσφατο παρελθόν, μυοκάστορες έχουν εμφανιστεί και στο Δέλτα του Έβρου με τους δραστηριοποιούμενους εκεί να ζητούν παρεμβάσεις.

Το Who is Who του μυοκάστορα

  • Είναι ξένο είδος που ζει στη Νότιο Αμερική και μεταφέρθηκε στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, στα τέλη του 19ου και τον 20ο αιώνα για την εκμετάλλευση της γούνας του. Όμως ορισμένα άτομα που απέδρασαν ή απελευθερώθηκαν από τα εκτροφεία, όταν δεν υπήρχε ζήτηση της γούνας τους και έκλεισαν οι επιχειρήσεις, κατόρθωσαν να εγκατασταθούν με επιτυχία στο φυσικό περιβάλλον των νέων περιοχών (εκτός από την Σκανδιναβία λόγω ψύχους), καθόσον ως ξένο είδος δεν αντιμετώπισε εχθρού.
  • Ταξινομείται ως τρωκτικό θηλαστικό της οικογένειας των μυοκαστοριδών και μοιάζει σαν τεράστιος αρουραίος
  • Τα ενήλικα άτομα έχουν μήκος, σώματος 40-60 εκατοστά, ουράς 30-45 εκατοστά και ζυγίζουν συνήθως 6-9 κιλά.
  • Ζουν περί τα τρία έως πέντε έτη
  • Διακρίνονται για την μεγάλη τους αναπαραγωγική ικανότητα, καθόσον μπορούν να ζευγαρώσουν από την ηλικία των 4 μηνών ενώ το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι 3 φορές το χρόνο και μέχρι 13 μικρά την κάθε φορά.