Και ο Άνθιμος Αλεξανδρούπολης στην κηδεία του Κωνσταντίνου

Και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος θα συμμετέχει στην κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, αφού όπως έχει γίνει γνωστό σε αυτήν θα προεξάρχει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και θα συμμετέχουν όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, δηλαδή οι δώδεκα συνοδικοί Μητροπολίτες.

Προφανώς, αυτό εννοούσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν από την Αλεξανδρούπολη δήλωσε ότι “η κηδεία αυτή (εν. του Κωνσταντίνου) θα τελεστεί με την αξιοπρέπεια και με το τελετουργικό που επιβάλλεται για την ίδια την ιστορική του διαδρομή”.

Με άλλα λόγια η Εκκλησία θα “βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά”, αφού η κυβερνητική απόφαση περί κηδείας του Κωνσταντίνου ως ιδιώτη και όχι ως αρχηγού κράτους, πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων, εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας με το σοβαρότερο μήνυμα κριτικής στην απόφαση να έρχεται από τον Αντώνη Σαμαρά. “Ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως – πέρα από την ανθρώπινη πλευρά – έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να “σβήνουν φωτογραφίες” και σελίδες ολόκληρες… Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός, δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και Πολιτισμού. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του”, έγραψε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε μία δήλωση που αναπαράχθηκε σωρηδόν στα social media.

Σε άλλο σημείο της δήλωσής του, ο Αντώνης Σαμαράς, απάντησε ουσιαστικά στη δήλωση Μητσοτάκη ότι “με τον θάνατο του τέως βασιλέα, γράφεται και το τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει με το δημοψήφισμα του 1974”.

Έμμεση δημοσία δαπάνη

Το πρωί της Δευτέρας 16/01 η σορός του Κωνσταντίνου θα εκτεθεί σε ένα μίνι λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, από τις 06.00 έως τις 10.30. Αμέσως μετά η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό, όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία της κηδείας και θα καταλήξει στο Τατόι για την ταφή.

Στην Ελλάδα για την κηδεία του Κωνσταντίνου θα βρεθούν 187 επίσημοι καλεσμένοι, στην πλειοψηφία τους μέλη βασιλικών οικογενειών. Παράλληλα, το βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι, αν και αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της οικογένειας Γλύξμπουργκ, καθαρίστηκε δαπάναις του ελληνικού κράτους και μάλιστα με την επιστασία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Παράλληλα, η αστυνομική κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για την ημέρα της κηδείας περιλαμβάνει πάνω από 1000 αστυνομικούς και ένα “βαρύ” πρόγραμμα προκειμένου να κυλήσουν όλα ομαλά και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συμμετεχόντων.

Επομένως, μπορεί ο Κωνσταντίνος να κηδεύεται ως ιδιώτης, αλλά η κηδεία αυτή δεν θα έχει μηδενικό αποτύπωμα στα εγχώρια οικονομικά.

Πάντως, η απόφασή της κυβέρνησης να μην κηδευτεί ο Κωνσταντίνος ως Αρχηγός Κράτους, εδράζεται στο γεγονός ότι υπήρξε μεν αρχηγός κράτους, αλλά το κράτος αυτό ήταν το Βασίλειο της Ελλάδας, το οποίο δεν υπάρχει πια καθώς και στο ότι είχε απωλέσει την ελληνική ιθαγένεια.