Search
Close this search box.
Μητσοτάκης από την Κομοτηνή: “Δεν παζαρεύουμε τα σύνορά μας”

Με το βλέμμα στραμμένο στην εκλογική αναμέτρηση των επόμενων μηνών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρέτισε τους θιασώτες της κυβέρνησης που συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής το βράδι της Παρασκευής 13 Ιανουαρίου. Ανάμεσά τους, άπαντες οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, υπουργοί που τον συνόδευσαν, σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι, ο περιφερειάρχης, περιφερειακοί σύμβουλοι, πρόεδροι επιμελητηρίων και πολίτες που γέμισαν όλες τις καρέκλες του Μεγάρου.

“Μύρισαν” εκλογές

Όπως έχει ειπωθεί από κυβερνητικά χείλη, οι Εκλογές προγραμματίζεται να διεξαχθούν τον Απρίλιο και αν και ο πρωθυπουργός προανήγγειλε κι άλλη επίσκεψη στη Θράκη, η κατακλείδα της ομιλίας του ήταν σαφώς προεκλογική: “η πρώτη κάλπη θα καθορίσει το ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο” είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι “υψώνουμε τη σημαία του υπεύθυνου πατριωτισμού, κάτω από την οποία έρχονται οι υπεύθυνοι πολίτες”. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, διερωτήθηκε: “ποιος γνωρίζει να ξεπερνάει κρίσεις; Ποιος είναι άξιος να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις πρωτεύουσες του κόσμου;” και κάλεσε τους παριστάμενους να αντιμετωπίσουν την επικείμενη αναμέτρηση ως “Εθνικές Εκλογές” χωρίς διαχωρισμούς σε πρώτη και δεύτερη Κυριακή, προκειμένου να αποφευχθεί “η παγίδα των εκλογών με απλή αναλογική”. “Εξ αρχής δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για χαλαρές ψήφους, ούτε για μηνύματα εύκολης και ανέξοδης διαμαρτυρίας” είπε μεταξύ άλλων.

Οι εξαγγελίες για τον Έβρο

Αν και φειδωλός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ορισμένες εξαγγελίες που αφορούν τον Έβρο, αρχής γενομένης από την λειτουργία Τμήματος Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο από την επόμενη χρονιά. Αναλαμβάνοντας προσωπικά την ευθύνη για τη διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, το οποίο “πρέπει να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, λόγω της τεράστιας γεωστρατηγικής του σημασίας”, προανήγγειλε δημόσιες επενδύσεις σε αυτό, ενώ αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, προαναγγέλλοντας την άμεση επιδότηση τακτικών σιδηροδρομικών μεταφορών από την Περιφέρεια προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

“Θέλω μια παραγωγική μονάδα, παραδείγματος χάρη, στην Ορεστιάδα να μπορεί να εφοδιάζεται με πρώτες ύλες και να διανέμει έτοιμα προϊόντα στην Αθήνα με το ίδιο κόστος που θα εφοδιάζεται ένα εργοστάσιο στα Οινόφυτα Βοιωτίας ή στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Ένα, ουσιαστικά, χερσαίο μεταφορικό ισοδύναμο, όπως αυτό το οποίο ισχύει για τα νησιά μας”, είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, την ίδια ημέρα είχε περιγραφεί σε ειδική σύσκεψη, και το σχέδιο των 360 έργων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία αφορούν όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τα παρουσίασαν οι Υπουργοί που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στη Θράκη.

Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία

Όπως ήταν αναμενόμενο, από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψαν και οι αναφορές στην τουρκική προκλητικότητα που εκφράζεται από τον Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν και όχι μόνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, ανήγαγε τα συμβάντα του Μαρτίου του 2020 σε μία από τις σημαντικότερες κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του, μαζί με την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία που προκάλεσε ντόμινο ανατιμήσεων παγκοσμίως.

“Για να το πω απλά, φίλες και φίλοι: δεν παζαρεύουμε την προστασία των συνόρων μας. Οι Εβρίτισσες και οι Εβρίτες, οι Θρακιώτισσες και οι Θρακιώτες να αισθάνονται ασφαλείς με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας”, είπε ο πρωθυπουργός και ‘απευθυνόμενος’ στην Τουρκία, τόνισε: “κανείς, κανείς δεν μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία, ούτε να επανασχεδιάσει τη γεωγραφία.

Και από πλευράς μας οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα, μένουμε πιστοί στο Διεθνές Δίκαιο, μένουμε πιστοί στο Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και στη Συνθήκη της Λωζάνης η οποία φέτος, το 2023, συμπληρώνει έναν αιώνα ισχύος.

Κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις απειλές. Αλλά τις έχουμε πάντα ανοιχτές σε γόνιμες επαφές. Με άλλα λόγια, είμαστε και θα είμαστε μια δύναμη ειρήνης, ευθύνης και νομιμότητας.

Είμαστε έτοιμοι πάντα να κάνουμε διάλογο με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο αλλά, θα το ξαναπώ εδώ από τη Θράκη, από την Κομοτηνή: δεν υπάρχει διάλογος με το παράλογο. Και όσο φωνασκούν πως τάχα θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά, ένα μονάχα να σκεφτούν, ότι κάποια νύχτα μπορεί εκείνοι να ξυπνήσουν και ξαφνικά να προσγειωθούν απότομα στην σκληρή πραγματικότητα”.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού, εδώ: