Το Οικουμενικό Πατριαρχείο μιλάει για “βασιλιά” Κωνσταντίνο και “διαδόχους”

“Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πληροφορηθείς τον θάνατο του αειμνήστου Βασιλέως Κωνσταντίνου, με τον οποίο συνδεόταν με μακροχρόνια προσωπική φιλία, τέλεσε, σήμερα, Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού, περιστοιχούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς παρέδρους και κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Επίσης, ο Παναγιώτατος επικοινώνησε νωρίτερα, τηλεφωνικώς, με τον διάδοχο Υψηλότατο Πρίγκιπα Παύλο, και απέστειλε συλλυπητήριο Γράμμα προς την οικογένεια του εκλιπόντος”

Αυτή είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, τον οποίο αναφέρει ως “βασιλιά”, αδιαφορώντας για την έκπτωση του εκλιπόντος από το αξίωμα του, το 1974. Ακόμη κι αν κάποιος καλοπροαίρετος δεχόταν ότι η προσφώνηση “βασιλιάς” χρησιμοποιήθηκε τιμής ένεκεν στη μνήμη του εκλιπόντος, λίγες γραμμές παρακάτω η υπόθεση σοβαρεύει καθώς η ανακοίνωση μας ενημερώνει ότι ο κ.κ. Βαρθολομαίος επικοινώνησε “με τον διάδοχο Υψηλότατο Πρίγκιπα Παύλο”!

Ακόμη και ο όρος “Πρίγκιπας” είναι καταχρηστικός καθώς η Ελλάδα έχει αποπέμψει το πολίτευμα της Βασιλευόμενης Δημοκρατίας και έτσι οι γιοι του εκλιπόντος Κωνσταντίνου* είναι απλώς τα τέκνα του χωρίς κανένα βασιλικό αξίωμα, ωστόσο ο όρος “διάδοχος” αγγίζει πλέον τα όρια της πρόκλησης.

Πού ακριβώς πρόκειται να διαδεχθεί τον πατέρα του, ο Παύλος; Σε ένα αξίωμα που στην ελληνική πολιτειακή πραγματικότητα δεν υπάρχει;

Προφανώς το ερώτημα είναι ρητορικό, αλλά ταυτόχρονα και ενδεικτικό της στάσης που θα κρατήσει η Εκκλησία απέναντι στον τεθνεώτα Κωνσταντίνο, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που την θέλουν να του αποδίδει βασιλικές τιμές τουλάχιστον στο θρησκευτικό τυπικό που θα ακολουθηθεί στην κηδεία του.

* Ο εκλιπών κατόπιν δικής του επιλογής δεν έφερε επώνυμο