Τη Δευτέρα η κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ – Δεν έχει γίνει γνωστή η ώρα

«Η εξόδιος ακολουθία του Βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί την Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοϊου. Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής καθώς και η παραμονή της σορού στην Εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο». Αυτή είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Κωνσταντίνου στην Ελλάδα αναφορικά με το χρονισμό της ταφής της σορού του στην οποία αναμένεται να παραστούν και μέλη βασιλικών οικογενειών από διάφορες χώρες του κόσμου.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής που ασχολήθηκε με το θέμα της κηδείας του Κωνσταντίνου σε κυβερνητικό επίπεδο, αποφάσισε τελικά ότι θα ταφεί ως απλός ιδιώτης και χωρίς να του αποδοθούν τιμές πρώην αρχηγού κράτους και ούτε να γίνει δημόσια δαπάνη για την κηδεία. Ωστόσο, επιτράπηκε η ταφή της σορού του να γίνει στο βασιλικό νεκροταφείο του Ταταΐου, παρά το γεγονός ότι το κτήμα δεν ανήκει στην οικογένεια του εκλιπόντος, αφού έχει αποζημιωθεί γι’ αυτό από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η Εκκλησία θα τον κηδέψει ως Βασιλιά;

Η κυβερνητική απόφαση περί “απλής” κηδείας του έκπτωτου (και τελευταίου) βασιλιά έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από ανθρώπους που νοσταλγούν τον θεσμό της Βασιλείας, άσχετα αν αυτός έχει καταργηθεί στην Ελλάδα από το 1974. Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του in.gr, υπάρχει τρόπος να κηδευτεί με βασιλικές τιμές ο εκλιπών και αυτές μπορούν να του αποδοθούν μέσω της Εκκλησίας.

Σημειώνει το δημοσίευμα: Εκτός από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως υπάρχουν σκέψεις να τελέσουν την εξόδιο ακουθία όλα τα μέλη της Συνόδου. Εάν φορούν και την αρχιερατική στολή, είναι σαν κηδεύεται ως βασιλιάς.

Μία λεπτομέρεια, εάν οι αρχιερείς φορούν την πλήρη αρχιερατική στολή τότε θα πραγματοποιηθεί πλήρης λειτουργία και όχι η εξόδιος ακολουθία που τελείται σε ιδιώτες.

Δεν έχουν όμως διασταυρωθεί πληροφορίες ότι αρχιερείς έσπευδαν να αναζητήσουν την δυνατότητα να παραγγείλουν νέα άμφια.

Στις ακολουθίες οι ιερείς και οι αρχιερείς σύμφωνα με το τυπικό φορούν ομοφώριο και πετραχήλι και όχι την πλήρη ενδυμασία.

Στο ίδιο πλαίσιο, το in.gr αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να διοργανωθεί και άτυπο λαϊκό προσκύνημα, ανάλογα με τον χρόνο μεταφοράς και παραμονής της σορού στη Μητρόπολη των Αθηνών ή στο παρακείμενο παρεκκλήσι.