Search
Close this search box.
ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα η έκθεση του Κογκρέσου για την Τουρκία

Στη δημοσιότητα έδωσε το Κογκρέσσο, την έκθεσή του για την τις σχέσεις της ΗΠΑ με την Τουρκία κατά το έτος 2022. Η έκθεση θέτει στο μικροσκόπιο της έρευνα τη συνολική στάση και “συμπεριφορά” της Τουρκία στη χρονιά που πέρασε και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα καθώς οι αμερικανοί μελετητές εξετάζουν τη γειτονική χώρα σε όλες τις διαστάσεις της.

“Μακροχρόνιες διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα εδαφικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν κορυφωθεί το 2022 εν μέσω ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και οι διαφωνίες σχετικά με τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές της Τουρκίας. Οι βελτιωμένες σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -ίσως εν μέρει που απορρέουν από τις κοινές ανησυχίες για το Ιράν- φαίνονται να αποτελούν περαιτέρω στήριξη για την προβληματική οικονομία της Τουρκίας” αναφέρεται στην εισαγωγή της Έκθεσης, η οποία εκτείνεται σε 72 σελίδες.

Αλεξανδρούπολη, ΝΑΤΟ και “βάση”

Από την Έκθεση δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η Αλεξανδρούπολη καθώς είναι μια πόλη στην οποία εκφράστηκε εν τοις πράγμασι η ενίσχυση και επικαιροποίηση της Ελληνοαμερικανική Αμυντικής Συμφωνίας. Η ΝΑΤΟϊκή παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, άλλωστε πολλές φορές εντάχθηκε στην ανθελληνική τουρκική ρητορική και μάλιστα σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

“Έχουν διαμαρτυρηθεί (εν. οι Τούρκοι) για τη σημαντική νέα στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο ελληνικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται περίπου 10 – 15 μίλια από τα τουρκικά σύνορα. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εξηγήσει ότι χρησιμοποιούν το λιμάνι ως διαμετακομιστικό κόμβο για την αποστολή εξοπλισμού σε συμμάχους και εταίρους στην περιοχή, δεδομένων των ανησυχιών για την ασφάλεια σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ορισμένες αναφορές εικάζουν για συζητήσεις ΗΠΑ-Ελλάδας σχετικά με το ενδεχόμενο να σταθμεύσουν αμερικανικά πολεμικά πλοία στην Αλεξανδροπούλη μετά την προγραμματισμένη επέκταση του λιμανιού.
Σε ακρόαση στο Κογκρέσο τον Μάρτιο του 2022, ο εμπειρογνώμονας σε θέματα Τουρκίας και πρώην μέλος του προσωπικού της επιτροπής του Κογκρέσου Alan Makovsky αναφέρθηκε σε συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας από το 2019 και το 2021. Στη συνέχεια είπε ότι η ύπαρξη εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να παρακάμπτει τις εμπλοκές ή το κλείσιμο των Στενών για να μεταφέρει στρατεύματα και υλικό χερσαία στους συμμάχους και τους εταίρους.(Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Τουρκία έχει ζητήσει από τα πολεμικά πλοία των χωρών που δεν ανήκουν στη Μαύρη Θάλασσα να μην διέρχονται από τα Στενά).

Στην Έκθεση υπενθυμίζεται ανάμεσα στα άλλα και η “μετριοπαθής” στάση των ΗΠΑ όταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει τον Οκτώβριο του 2022 ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν διατηρούν πλέον μια ισορροπημένη προσέγγιση στο Αιγαίο και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι δεν υπήρξε καμία μετατόπιση της στάσης ασφαλείας των ΗΠΑ προς όφελος της Τουρκίας ή της Ελλάδας και ότι οι συλλογικές προσπάθειες των συμμάχων του ΝΑΤΟ επικεντρώνονται στον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε δηλώσεις που υπονοούσαν ότι οι τουρκικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να στοχεύσουν την Αθήνα ως απάντηση στην ελληνική ενίσχυση των νησιών του Αιγαίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας καταδίκασε τα σχόλια του Ερντογάν ως απειλή κατά ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Δείτε ολόκληρη την ‘Έκθεση, εδώ: