Πέθανε ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ

Πέθανε αργά το βράδι της 10ης Ιανουαρίου, ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, σε ηλικία 83 ετών. Λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που ενσάρκωσε τον θεσμό της Βασιλείας στην Ελλάδα, καθώς το 1974 ο ελληνικός λαός συμμετέχοντας σε Δημοψήφισμα που είχε οργανώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με ποσοστό 69,2% είχε δηλώσει ότι επιθυμούσε Αβασίλευτη Δημοκρατία στη χώρα.

Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος είχε ως αποτέλεσμα την μη επιστροφή του (τότε) Βασιλιά Κωνσταντίνου Β’ στην Ελλάδα καθώς από τον Δεκέμβριο του 1967 είχε αυτοεξοριστεί. To 1973 o Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε “αποκηρύξει” τον Βασιλιά διεξάγοντας έναν Δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου όμως δεν είχε αναγνωρισθεί από κανένα κόμμα της Βουλής.

Η πρώτη επίσκεψη του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, συμβαίνει το 1981 για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του Φρειδερίκης. Από τότε και για σχεδόν 30 χρόνια υπήρχε σχεδόν συνεχώς σε εξέλιξη μία δικαστική διαμάχη του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ και της οικογένειας του με το Ελληνικό Δημόσιο με φόντο την περιουσία της πάλαι ποτέ βασιλικής οικογένειας, που έληξε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που επιδίκασε στον εκλιπόντα 13,7 εκ ευρώ, τα οποία και του αποδόθηκαν.

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ πέρασε το μεγάλο μέρος της ζωής του στο εξωτερικό και επέστρεψε στην Ελλάδα το 2013, έχοντας μάλιστα και ιδιαιτέρως βεβαρημένη υγεία.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου του