Πόσο θα κοστίσει ο Φράχτης του Έβρου;

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο κυβερνητικό αφήγημα περί πάταξης της παράνομης μετανάστευσης στον Έβρο παίζει η σχεδιαζόμενη επέκταση του Φράχτη στον Έβρο και μάλιστα διά στόματος Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου.

Την Κυριακή, μιλώντας στον Γιώργο Αυτιά, ο κος Θοεδωρικάκος για πολλοστή φορά μέσα σε λίγες μέρες αναφέρθηκε στο σχέδιο επέκτασης του Φράχτη και στο τελικό σχέδιο που θέλει την σιδηροκατασκευή να καλύπτει όλο το μήκος του ποταμού Έβρου, δηλαδή 140 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, πρώτη φάση του σχεδιασμού περί επέκτασης είναι η κατασκευή τμήματος του Φράχτη στον κεντρικό Έβρο (τμήμα Κορνοφωλιά – Ψαθάδες) που θα έχει μήκος 35 χιλιόμετρα και έχει προϋπολογισμό 100.000.000 ευρώ. “Το ΥΠΡΟΠΟ σε συνεργασία με το ΥΕΘΑ, με το ΓΕΕΘΑ έχει ολοκληρώσει τη μελέτη και περιμένουμε την τυπική έγκριση του Υπ. Οικονομικών προκειμένου να κάνουμε έναν γρήγορο και άμεσο διαγωνισμό”, είπε συγκεκριμένα ο Τάκης Θεοδωρικάκος και αν κάνει κάποιος έναν απλό υπολογισμό, συμπεραίνει ότι για τα 140 χιλιόμετρα του Φράχτη, θα πρέπει να δαπανηθούν από τον εθνικό προϋπολογισμό 400.000.000 €.

Οι παράτυποι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν επιλέγουν τα σημεία όπου υπάρχει φράχτης

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του “R” στο νότιο Έβρο, πλησίον του Δέλτα του ποταμού Έβρου, όπου έχει αναρτηθεί Φράχτης εδώ και μερικούς μήνες, έχει παρατηρηθεί ότι οι παράτυποι μετανάστες / πρόσφυγες επιλέγουν άλλα περάσματα.

Αυτό που λειτουργεί αποτρεπτικά είναι το μεγάλο ύψος του που αγγίζει τα έξι μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν κάποιος καταφέρει να σκαρφαλώσει στην κορυφή του από τη μία πλευρά, είναι σχεδόν αδύνατο να κατέβει από την άλλη χωρίς να τραυματιστεί και δεδομένου ότι δεν θα έχει κανένα πρόσφορο μέσο για την κατάβαση.

Πριν από μερικούς μήνες είχε καταγραφεί μία απόπειρα διέλευσης του Φράχτη με μία αυτοσχέδια σκάλα ύψους επτά μέτρων, που όμως τελικά απέβη άκαρπη αφού οι επιχειρούντες συνελήφθησαν.

Κατά μήκος της σιδηροκατασκευής υπάρχουν ανοιγόμενες πόρτες που φυσικά λειτουργούν ελεγχόμενα και αποκλειστικά κατόπιν σχετικής άνωθεν εντολής.

Σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο “στον ΄Έβρο το έτος 2022 η ΕΛΑΣ απέτρεψε την παράνομη εισβολή στη χώρα 256.000 παράνομων μεταναστών”.