Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν πάνω από 10% μέσα στο 2022 παγκόσμια

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν τον Δεκέμβριο για ένατο συνεχόμενο μήνα, αλλά ωστόσο αυξήθηκαν κατά 14% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε επίπεδα ρεκόρ, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων (FAO) στα Ηνωμένα Έθνη, όπως αναφέρει το “Reuters”.

Ο δείκτης του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο εμπορεύσιμων τροφίμων, υποχώρησε στις 132,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις αναθεωρημένες 135 μονάδες τον Νοέμβριο.

Για το σύνολο του 2022, ωστόσο, ο δείκτης βρίσκεται στις 143,7 μονάδες, 18 μονάδες ή 14,3% πάνω από το επίπεδο του 2021, το υψηλότερο επίπεδο από το 1990, όταν ξεκίνησε αυτή η μέτρηση.

Η πτώση του Δεκεμβρίου οφείλεται στη σοβαρή μείωση των τιμών των φυτικών ελαίων, καθώς και σε κάποια μείωση των τιμών των δημητριακών και του κρέατος, η οποία αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών της ζάχαρης και των γαλακτοκομικών προϊόντων, ανέφερε ο FAO.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν εν μέσω της έναρξης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αλλά ηρέμησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μετά τη διαπραγμάτευση ενός διαδρόμου μεταφοράς για τις εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.