Με το βλέμμα στραμμένο στη Θράκη η Τουρκία

Σε μία εκδήλωση – πρόκληση επί τουρκικού εδάφους, η πολιτική ηγεσία της γείτονος συνέχισε τη ρητορική της κατά της Ελλάδας. Αυτή τη φορά, επίκεντρο των δηλώσεων, που ήρθαν από τα χείλη του Προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ, ήταν η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει αυθαίρετα και σκοπίμως ως “τουρική”.

Οι δηλώσεις του Σεντόπ έγιναν στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη μνήμη του Ροδοπίτη πολιτικού Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος υπήρξε ο ιδρυτής του ελληνικού, αλλά φιλοτουρκικού κόμματος Ειρήνης και Φιλίας.

Στην ομιλία του, ο Σεντόπ δήλωσε ότι ο Δρ. Σαδίκ Αχμέτ είναι «η σημαία και το σύμβολο του αγώνα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Εξηγώντας ότι ενστερνίζονται τον αγώνα των Τούρκων στη Δυτική Θράκη όχι μόνο ως πολιτικό κόμμα αλλά στο όνομα ολόκληρης της Τουρκίας, ο Σεντόπ είπε: «85 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούμε στην Τουρκία στεκόμαστε στο πλευρό των αδελφών μας που ζουν στη Δυτική Θράκη. Στεκόμαστε πλάι στον σκοπό τους. Όσο υπάρχει Τουρκία, όσο έχουμε 85 εκατομμύρια ανθρώπους, θα είμαστε στο πλευρό των Τούρκων της Δυτικής Θράκης».

Ο Σεντόπ τόνισε ότι ο αγώνας των Τούρκων στη Δυτική Θράκη είναι αγώνας για να συμμορφωθεί η Ελλάδα με το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει.

Ο Σεντόπ ανέφερε ότι την τελευταία περίοδο η Ελλάδα έχει αντι-τουρκική στάση. «Προσπαθούν να εδραιώσουν την αρχή ενός έθνους που βασίζεται στην εχθρότητα προς την Τουρκία», είπε, και συνέχισε: «Βλέπουμε ότι μια αντι-τουρκική στάση στην Ελλάδα έχει υψώσει τη φωνή της, ίσως έχει μπει στην προεκλογική ατζέντα εκεί η εχθρότητα προς την Τουρκία κι έτσι έχει αυξηθεί και οξυνθεί. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα να προσπαθεί να εξηγήσει την εθνική της ύπαρξη στη βάση της εχθρότητας προς μια άλλη χώρα προκειμένου να προστατέψει και να διατηρήσει αυτή την εθνική ύπαρξη. Αυτό όμως έχει κάνει η Ελλάδα. Η Ελλάδα προσπαθεί να θεμελιώσει την αρχή της ως έθνους στη βάση της εχθρότητας προς την Τουρκία και όχι στις δικές της ιστορικές αξίες και πολιτισμό. Δεν είναι βιώσιμο όμως αυτό, δεν είναι διατηρήσιμο, δεν είναι υπερασπίσιμο»