Άνοιξαν στα σχολεία στη σκιά των εξάρσεων γρίπης και κορωνοϊού

Η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η προσέλευση παιδιών στα νοσοκομεία με γρίπη και αναπνευστικούς ιούς είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με την πληρότητα στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας να κυμαίνεται στο 50%. 

Σημειώνεται πως ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης μίλησε για έως και 300.000 κρούσματα γρίπης την ημέρα στο τέλος του μήνα.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα και για την εμφάνιση της νέας ακόμα πιο μεταδοτικής υποπαραλλαγής του κορονοϊού – γνωστή με το όνομα «Κράκεν». Μάλιστα, ο Νίκος Τζανάκης εκτίμησε πως η υποπαραλλαγη Κράκεν βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα αλλά χαμηλά επίπεδα και γι’ αυτό δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας.

Τρομάζουν τους γονείς οι ελλείψεις στα φάρμακα

Παράλληλα, οι ελλείψεις που παρουσιάζονται σε φάρμακα και αντιβιώσεις τρομάζουν τόσο τους γονείς όσο και τους γιατρούς. 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας δικαιολογούνται έως και πέντε ημέρες απουσίας μαθητών από γρίπη, οι οποίες δεν θα προσμετρώνται. 

Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική, οποίο παιδί ή όποιος εκπαιδευτικός θέλει μπορεί να την φορά κανονικά μέσα στην τάξη.

Οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν επίσης ότι η έξαρση στα μικρά παιδιά θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τις ευπαθείς ομάδες.

Ο γονιός θα πρέπει να απευθυνθεί σε παιδίατρο ή στο νοσοκομείο:

  • Όταν ο πυρετός δεν υποχωρεί
  • Όταν παρατηρούνται έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασίας
  • Όταν υπάρχει δύσπνοια, εμετοί, διάρροια

«Η γρίπη δεν είναι ακόμα σε έξαρση»

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εξήγησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 πως διανύουμε τους μήνες που παραδοσιακά είχαμε έξαρση των ιώσεων, τις οποίες όμως είχαμε ξεχάσει λόγω κορονοϊού. Σημείωσε πως χρειάζεται προσοχή και όχι (ακόμα) μάσκα. «Αν κάποιο παιδί θέλουν οι γονείς του να το βάλουν μάσκα, ας του βάλουν», σημείωσε.

Επεσήμανε, δε πως, «πηγαίνοντας τα παιδιά στο σχολείο θα πάρουν πάλι από τους γονείς τους τις οδηγίες για πλύσιμο χεριών και αντισηπτικό. Καλό θα είναι τα παιδιά πριν πάνε στο σχολείο, να τους κάνουν ένα τεστ για κορονοϊό».

Η ίδια είπε πως «η γρίπη δεν είναι ακόμα σε έξαρση, θα είναι μετά τις 15 Ιανουαρίου και μέχρι τέλη Φεβρουαρίου» και συνέστησε και στους γονείς «προσοχή και όχι πανικό».

Αναφέρθηκε, δε, και στην υποπαραλλαγή «Κράκεν» λέγοντας πως «έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αλλά έχει συμπτωματολογία κρυολογήματος» και διαβεβαίωσε πως «δεν έχει εντοπιστεί προς το παρόν στη χώρα μας το στέλεχος».