Αλεξανδρούπολη: Οι Μιχαηλίδης – Μυτιληνός προτείνουν αναβίωση των Ανθεστηρίων

Την αναβίωση των Ανθεστηρίων προτείνουν με ανακοίνωσή τους, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Αλεξανδρούπολης Παύλος Μιχαηλίδης και ο επικεφαλής της παράταξης Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση Βαγγέλης Μυτιληνός.

Στην ανακοίνωση σημειώνουν ότι “είναι πλέον κατάλληλες οι συνθήκες να εξεταστεί το ενδεχόμενο για την αναβίωση τους, ως μια γιορτή των λουλουδιών και της άνοιξης που να συνδέεται με την αναγέννηση της φύσης και την καρποφορία της γης.
Ένα τριήμερο Φεστιβάλ πανελλαδικής εμβέλειας που θα περιλαμβάνει ψυχαγωγία, πολιτιστικά δρώμενα, περιβαλλοντικές δράσεις με πρωταγωνιστές τα παιδιά και φυσικά την μεγάλη παρέλαση των
αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων. Μια σύγχρονη εκδήλωση ικανή να προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από ολόκληρη την βόρεια Ελλάδα αλλά και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες”

Πότε ξεκίνησαν τα Ανθεστήρια

Τα Ανθεστήρια, “άνθισαν” στην Αλεξανδρούπολη για περίπου μία πενταετία κατά τη διάρκεια της Χούντας. Η πρώτη διοργάνωσή τους ανάγεται στο 1968 και μάλιστα όπως μας πληροφορεί ο Θεόδωρος Ορδουμποζάνης, τα άρματα ήταν στολισμένα με φυσικά λουλούδια, και η τελευταία στο 1973.

Ενδιαμέσως, η γιορτή των Ανθεστηρίων που ήταν προγραμματισμένη να γίνεται την πρώτη Κυριακή μετά την 14η Μαΐου, είχε κερδίσει έδαφος και υποστηρικτές, τα άρματα κατασκευάζονταν με τεχνητά λουλούδια και την ευθύνη της κατασκευής είχαν μαθητές, μαθήτριες, πρόσκοποι, συλλογικότητες και άλλοι πολιτιστικοί φορείς.

Τα Ανθεστήρια διαρκούσαν μόνο μία ημέρα και το 1973 σχεδιάστηκε η δημιουργία Νομικού Προσώπου στο πλαίσιο του Δήμου, με τον τίτλο “Ανθεστήρια Αλεξανδρουπόλεως”, πλην όμως δεν λειτούργησε ποτέ.