4 Ιανουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μπράιγ

Η Παγκόσμια Ημέρα Braille γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Ιανουαρίου προς τιμήν της γέννησης του Λουδοβίκου Μπράιγ, του εφευρέτη του συστήματος γραφής και ανάγνωσης.

Σχετικά με τη γραφή Braille, πρόκειται στην ουσία για έναν κώδικα που χρησιμοποιεί συνδυασμούς ανάγλυφων κουκκίδων (στιγμών) για την αναπαράσταση των χαρακτήρων του αλφαβήτου επάνω στο χαρτί. Οι κουκκίδες είναι ανάγλυφες, ώστε τα άτομα με αναπηρία όρασης να μπορούν να διαβάσουν χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά τους για να νιώσουν τα μοτίβα των κουκκίδων.

Η γραφή Braille είναι το κλειδί για την παιδεία των τυφλών μαθητών και διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων με αναπηρία όρασης, αφού τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση σε βιβλιογραφία, να μελετήσουν και να διαβάσουν για την ευχαρίστησή τους, όπως ακριβώς και οι βλέποντες.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), ως αποκλειστικός φορέας υλοποίησης της εθνικής πολιτικής για τα άτομα με οπτική αναπηρία στην Ελλάδα, αλλά γνωρίζοντας παράλληλα και τη σπουδαιότητα του Βraille, παρέχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον εκμάθησης, για μαθητές και ενήλικες με αναπηρία όρασης, αλλά και για βλέποντες εκπαιδευτικούς που θέλουν να υποστηρίξουν τους μαθητές τους. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που παρέχει το ΚΕΑΤ, συγκαταλέγεται και η μετατροπή όλων των σχολικών βιβλίων σε προσβάσιμη μορφή (Braille) για τους μαθητές με οπτική αναπηρία.

Φέτος το ΚΕΑΤ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Braille εκδίδοντας για πρώτη φορά σε συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος και το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Όρασης Ν. Μαγνησίας «Μάγνητες Τυφλοί» το βιβλίο: «Η Εκπαίδευση των ατόμων με οπτική αναπηρία στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης Braille», το οποίο αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο εγχειρίδιο-οδηγό για την εκμάθηση του συστήματος Braille.