Με σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων ξεκίνησε το 2023

Με σημαντικές ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων όλης της Ελλάδας μπήκε το 2023. Η κατάσταση με τις ελλείψεις ήταν ήδη υπαρκτή και σοβαρή εδώ και μερικούς μήνες και όπως φαίνεται θα συνεχιστεί.

Μιλώντας στο OPEN, ο κος Θανάσης Παπαθανάσης, Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εξήγησε ότι τον τελευταίο καιρό υπήρξε και υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τα παιδικά φάρμακα. “Πολλές φορές δεν είχαμε ούτε σιροπάκι για τον πυρετό να δώσουμε στους γονείς” είπε μεταξύ άλλων ο κος Παπαθανάσης, αποδίδοντας το πρόβλημα στην έλλειψη πρώτων υλών παγκοσμίως, συνεπεία και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά αυστηρότερους ελέγχους στις φαρμακαποθήκες και λεπτομερή καταγραφή των φαρμακαποθεμάτων, ώστε να υπάρξει μία όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.

Ζητούν φάρμακα μέσω Facebook

Εν τω μεταξύ, λόγω των μεγάλων ελλείψεων καταγράφεται αναζήτηση φαρμάκων ακόμη και μέσω Facebook! Ειδικότερα, σε πολλές ομάδες ανταλλαγής ή προσφοράς προϊόντων που εσχάτως αναπτύσσονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον τελευταίο καιρό, “ανεβαίνουν” και αναρτήσεις στις οποίες ζητούνται φάρμακα, όπως η παρακάτω:

“Καλησπέρα και καλή χρονιά!! Επειγον!! Επειδή έχω συνταγή αλλά είναι σε έλλειψη. Όποιος έχει χάπια lonarid ,ας μου στείλει μήνυμα”

Αντίστοιχα, υπάρχουν και αναρτήσεις προσφοράς φαρμάκων, όμως αυτή η πρακτική δεν κρίνεται ιδιαίτερα ασφαλής καθώς η προσφορά πρέπει να γίνεται από φαρμακοποιούς ώστε να κατευθύνεται στον σωστό λήπτη. Επομένως, αν κάποιος/α έχει φάρμακα που δεν χρειάζεται καλύτερο είναι να τα παραδώσει στο φαρμακείο που εμπιστεύεται ώστε να προωθηθούν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη.