Η Βουλγαρία αγοράζει σήμερα LNG από την Τουρκία

Η Τουρκία πρόκειται να πουλήσει φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, και η σχετική συμφωνία υπογράφεται σήμερα Τρίτη (03/01).

Ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Ρόσεν Χρίστοφ δήλωσε προηγουμένως ότι οι διαπραγματεύσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα χωρητικότητας από τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Τουρκίας.

Ο Χρίστοφ, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στις 23 Δεκεμβρίου, υποστήριξε ότι δεν είχαν κανένα πρόβλημα στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά ότι είχαν προβλήματα με την περιοχή όπου θα εκφορτώνεται.

Λέγοντας ότι ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, ο Hristov πρόσθεσε: “Αυτός ο τερματικός σταθμός είναι πολύ απασχολημένος. Η συμφωνία μας για την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη αρχίζει το 2024. Χρειαζόμαστε ακόμη ένα επιπλέον δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα χωρητικότητας”.

Είπε ότι διαπραγματεύονται για να κρατήσουν μια χωρητικότητα 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων ετησίως από τους τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ στην Τουρκική Δημοκρατία και να μεταφέρουν το αέριο από το δίκτυο της Εταιρείας Πετρελαϊκών Αγωγών της Τουρκικής Δημοκρατίας (BOTAŞ) στα σύνορά τους.

Σημειώνοντας ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιονδήποτε τερματικό σταθμό της Τουρκίας, ο Hristov δήλωσε ότι οι συμφωνίες θα υπογραφούν με διαφορετικούς προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου για την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Η Τουρκική Δημοκρατία μεταφέρει σήμερα αέριο μέσω αγωγού στη Βουλγαρία και περαιτέρω στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.

Με ετήσια χωρητικότητα 31,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ο TurkStream τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές του 2020.

Ο αγωγός περιλαμβάνει δύο υπεράκτιες γραμμές μήκους 930 χιλιομέτρων (577,88 μιλίων) και δύο ξεχωριστές χερσαίες γραμμές μήκους 142 και 70 χιλιομέτρων.

Η πρώτη γραμμή με χωρητικότητα 15,75 δισ. κυβικά μέτρα προορίζεται για την προμήθεια των εγχώριων πελατών της Τουρκίας, ενώ η δεύτερη μεταφέρει ρωσικό αέριο περαιτέρω στην Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας.

με πληροφορίες από την Daily Sabah