Όταν ο Πελέ είχε επισκεφθεί την Ξάνθη!

Πριν από 17 χρόνια ο «βασιλιάς» του ποδοσφαίρου, Πελέ επισκέφτηκε την Ξάνθη, κάνοντας την τιμή στην πόλη να εγκαινιάσει το νέο αθλητικό κέντρο της.

Όσο ολόκληρος ο πλανήτης θρηνεί την απώλειά του, ιστορίες από το παρελθόν και τη ζωή του έχουν κατακλύσει την επικαιρότητα.

Τα Παγκόσμια Κύπελλα, τα μνημειώδη γκολ, οι δηλώσεις – «υπόκλιση» στο μεγαλείο του βρίσκονται σε κάθε αφιέρωμα για τον θρύλο της Βραζιλίας.

Είναι πολλές οι ιστορίες που μπορεί να διηγηθεί κάποιος για τον Πελέ, ωστόσο υπάρχει μια που αφορά τη χώρα μας και φυσικά για εμάς τους Έλληνες, ξεχωρίζει.

Ήταν Μάιος του 2005 όταν ο Πελέ βρέθηκε στην Ελλάδα και επισκέφτηκε με ελικόπτερο στην πόλη της Ξάνθης.

Είχε έρθει να παρευρεθεί στα εγκαίνια του νέου προπονητικού κέντρου της Skoda Ξάνθης, η οποία μετά από μια αξιόλογη πορεία στο πρωτάθλημα είχε εξασφαλίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Χρήστος Πανόπουλος είχε προσκαλέσει τον μεγάλο Πελέ ώστε να δώσει μια ξεχωριστή διάσταση στην εκδήλωση. Μάλιστα τον υποδέχθηκε όταν έφτασε στις εγκαταστάσεις με μια θερμή χειραψία και στη συνέχεια τον… ανέβασε «δικάβαλο» στη μηχανή του, χαρίζοντας μοναδικά φωτογραφικά κλικ.

«Είναι εκπληκτικές οι εγκαταστάσεις. Οι ποδοσφαιριστές σήμερα έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις για να προπονούνται και πάλι γκρινιάζουν. Στα γήπεδα αυτά θα μπορούσε να κάνει προετοιμασία και η εθνική ομάδα της Βραζιλίας», είχε δηλώσει τότε ο Πελέ.

Ύστερα ο Βραζιλιάνος θρύλος μετέβη στα Πηγάδια, το γήπεδο της ομάδας, έκοψε την κόκκινη κορδέλα και έβγαλε φωτογραφίες με παράγοντες και μικρούς παίκτες της ακαδημίας. Στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες για όλη την πόλη της Ξάνθης.