Τουρκία: Η Κωνσταντινούπολη κόμβος εσωτερικής μετανάστευσης

Οι στατιστικές για την εσωτερική μετανάστευση για το 2021 αποκαλύπτουν ότι η Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για τους μετανάστες από άλλες επαρχίες, αν και την ίδια στιγμή βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των πόλεων με τον μεγαλύτερο αριθμό αναχωρούντων.

Τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TurkStat) που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα δείχνουν ότι πάνω από 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι μετανάστευσαν πέρυσι από 81 επαρχίες, κυρίως για λόγους εκπαίδευσης (όσον αφορά το ταξίδι σε άλλη πόλη ή κωμόπολη για να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια ή καλύτερα σχολεία).

Το 2021, η Κωνσταντινούπολη δέχτηκε τον υψηλότερο αριθμό μεταναστών από άλλες πόλεις, πάνω από 385.000, οι οποίοι προστίθενται στον αυξανόμενο πληθυσμό της πόλης, ο οποίος ήδη ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια.

Την Κωνσταντινούπολη ακολούθησαν η πρωτεύουσα Άγκυρα, η οποία φιλοξένησε πάνω από 197.000 άτομα και η Σμύρνη, η τρίτη μεγαλύτερη επαρχία της χώρας. Το Αρνταχάν στη βορειοανατολική Τουρκία δέχθηκε τον μικρότερο αριθμό μεταναστών το 2021, περίπου 4.000 άτομα, μαζί με το Tunceli στα ανατολικά και το Kilis στα νότια. Το Κιλίς ήταν μεταξύ των κορυφαίων προορισμών τα τελευταία χρόνια για τους πρόσφυγες από τη γειτονική εμπόλεμη Συρία.

Η μεγαλύτερη εσωτερική μετανάστευση αφορούσε άτομα ηλικίας 20 έως 24 ετών. Το γεγονός επιβεβαιώνεται με τον κύριο σκοπό της μετανάστευσης: την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Εκτός από την εκπαίδευση, άλλοι λόγοι εσωτερικής μετανάστευσης περιλαμβάνουν προσωπικούς λόγους ή καλύτερες συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, υπογραμμίζουν οι στατιστικές.