Αυτό που συμβαίνει στο Σουφλί, είναι όντως “Σαν Παραμύθι”!

Αν αποφασίσεις να μπεις στο “σπίτι” του Harry Potter, θα χρειαστεί να περιμένεις περίπου μισή ώρα (ή και παραπάνω), όμως σίγουρα αξίζει τον κόπο. Αυτό που θα δεις, δεν το έχεις φανταστεί – το παλιό μεταξουργείο του Τζίβρε, έχει όντως μετατραπεί σε Hogwarts και από τους πρώτους που σε υποδέχονται είναι ο Voldemort, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να σε πειράξει, αφού τα ξωτικά που βρίσκονται παντού στο χώρο, διώχνουν μακριά κάθε κακό.

Αν αποφασίσεις να κάνεις τη βόλτα στο Μαγεμένο Δάσος, χρειάζεσαι λίγο θάρρος παραπάνω, όμως αξίζει τον κόπο, για να θαυμάσεις τη δουλειά που έχουν κάνει οι δεκάδες εθελοντές του Σουφλίου για να σε κάνουν να νιώθεις ότι είσαι μέρος του παραμυθιού και όχι απλώς θεατής του – ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σε άλλο κτίριο, θα βρεις αναφορές από το γνωστό παραμύθι Hans & Gretel και θα φτιάξεις τα δικά σου γλυκά, θα φωτογραφηθείς και με τη μάγισσα, ενώ οι λαιμούριοι λίγο παρακάτω θα σε παρασύρουν στο παιχνίδι τους.

Το Χριστουγεννιάτικο Πάρκο του Σουφλίου “Σαν Παραμύθι” λειτουργεί κάθε μέρα από τις 17.00 έως τις 21.30 και αυτό το 4ωρο επαρκεί για να περιηγηθείς σε όλους τους χώρους (εσωτερικούς και εξωτερικούς) και πριν φύγεις να πιεις ένα ζεστό κρασί στο καφέ του, που λειτουργεί και αυτό με εθελοντές και εθελόντριες.

Το “Σαν Παραμύθι” μπορεί πλέον πολύ εύκολα να συναγωνιστεί θεματικά Χριστουγεννιάτικα Πάρκα ανά την Ελλάδα και να κατακτήσει μία από τις πρώτες θέσεις. Είναι μία προσπάθεια που βασίζεται εξ ολοκλήρου στον Εθελοντισμό και δεν είναι “πυροτέχνημα” καθώς όπως λέει στο “R” η πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών ΚΙΝΗΣΟΥ, Θεοδώρα Μερζέ η προσπάθεια θεμελιώθηκε και μεγάλωσε χρόνο με το χρόνο. Κάποτε ήταν στην αυλή της Δημαρχίας με πέντε σπιτάκια, μετά πήγε στο Πάρκο του Κέντρου Υγείας και πλέον στο Τζίβρε. Αν και δεν ήταν πάντα έτσι, φέτος καλύψαμε όλο το χώρο του Συγκροτήματος”, λέει χαρακτηριστικά.

Οι προετοιμασίες για το Πάρκο ξεκινούν τον Αύγουστο. “Κάνουμε την πρώτη συνάντηση και αποφασίζουμε τη θεματολογία και τον Σεπτέμβριο ξεκινούν οι εργασίες εδώ”, εξηγεί η κα Μερζέ “και δύο εβδομάδες πριν, στήνουμε το Πάρκο – δεν γίνεται νωρίτερα γιατί οι κατασκευές δεν μπορούν να είναι εκτεθειμένες για πολύ καιρό, αφού είναι από ευπαθή υλικά όπως χαρτόνι και φελιζόλ”.

Κάθε χρόνο εργάζονται πάνω από 200 άτομα για την κατασκευή του Πάρκου. “Χωριζόμαστε σε ομάδες και δουλεύουμε” λέει η κα Μερζέ και υπογραμμίζει ότι δεν εργάζεται κανένας επαγγελματίας, παρά μόνο εθελοντές/τριες. Ακόμη και οι επαγγελματίες που εργάζονται, δεν πληρώνονται παρά μόνο για τα υλικά που χρησιμοποιούν, εξηγεί η πρόεδρος, που υπερτονίζει ότι το 90% των υλικών που χρειαζόμαστε τα προμηθευόμαστε από την τοπική μας αγορά. Από αλλού, αγοράζουμε μόνο ό,τι δεν μπορούμε να βρούμε εδώ”.

Το “Σαν Παραμύθι” απασχολεί καθημερινά 80 παιδιά που χορεύουν ή κάνουν άλλες δράσεις και 80 ενήλικες που στελεχώνουν τα εργαστήρια, παίζουν ρόλους, επιτηρούν το χώρο, κόβουν εισιτήρια κλπ. Αυτός είναι και ο λόγος που το Πάρκο λειτουργεί μόνο για εβδομάδα καθώς “όταν κάτι βασίζεται στον εθελοντισμό, δεν μπορεί να πάει παραπάνω. Δεν μπορούμε κάθε μέρα να έχουμε τόσους ανθρώπους, που αφήνουν τις δουλειές και τις υποχρεώσεις τους”, όπως λέει η κα Μερζέ.

Το “Σαν Παραμύθι” είναι μία αυτοχρηματοδοτούμενη διοργάνωση. “Κάθε ΄Παραμύθι’ χρηματοδοτεί το επόμενο”, λέει η κα Μερζέ και καταλήγει: “Νιώθουμε ηθική ικανοποίηση καθώς όλο αυτό ξεκίνησε για τα παιδιά μας και πλέον έγινε για τα παιδιά όλου του κόσμου

Ωστόσο, οι εθελοντές του Σουφλίου έχουν καταφέρει πολλά περισσότερα από το να δώσουν χαρά σε όλα τα παιδιά (αν και, αυτό είναι το σημαντικότερο όλων). Κατάφεραν να βάλουν την πόλη τους στον χάρτη των χριστουγεννιάτικων προορισμών όχι μόνο στον Έβρο, αλλά συνολικά στην Περιφέρεια ΑΜΘ, κατάφεραν να δημιουργήσουν κίνηση στην τοπική αγορά και απέδειξαν τη δύναμη που έχει ο συντονισμός και η προσφορά όλων. Η συλλογή εικόνων συνιστά τη μέγιστη απόδειξη του “δυνατού” αποτελέσματος, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση: