Η Τουρκία κατηγορεί και πάλι την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων

Η Τουρκική Ακτοφυλακή διέσωσε συνολικά 384 παράτυπους μετανάστες τη Δευτέρα, μεταξύ των οποίων πολλοί είχαν επαναπροωθηθεί παράνομα στα τουρκικά χωρικά ύδατα από τις ελληνικές αρχές, ενημέρωσε η τουρκική ακτοφυλακή, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Sabah.

Στο πρώτο περιστατικό, ομάδες απεστάλησαν στα ανοικτά των ακτών του Ayvacık στη βορειοδυτική επαρχία Çanakkale, αφού η ακτοφυλακή έμαθε ότι υπήρχαν παράτυποι μετανάστες σε φουσκωτό σκάφος. Διασώθηκαν συνολικά 61 άτομα, από διάφορες χώρες, τα οποία απωθήθηκαν από τις ελληνικές αρχές.

Τουλάχιστον 39 μετανάστες διασώθηκαν σε ένα άλλο περιστατικό στις περιοχές Didim και Kuşadası της νοτιοδυτικής επαρχίας Aydın, αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής.

Εν τω μεταξύ, στην επαρχία Balıkesir της Τουρκίας στο Αιγαίο διασώθηκαν 73 παράτυποι μετανάστες που απωθήθηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ομάδες της τουρκικής ακτοφυλακής στάλθηκαν στα ανοικτά των ακτών του Αϊβαλί, Μπαλικεσίρ, μετά από αναφορές για παράτυπους μετανάστες σε σωσίβιες λέμβους και φουσκωτές βάρκες, ανέφερε η υπηρεσία.

Ξεχωριστά, η τουρκική ακτοφυλακή κράτησε 147 παράτυπους μετανάστες, ενώ διέσωσε άλλους 29 στο Μπόντρουμ στη νοτιοδυτική επαρχία Μούγλα.

Εν τω μεταξύ, 182 παράτυποι μετανάστες σε φουσκωτή βάρκα, οι οποίοι ωθήθηκαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα από τις ελληνικές αρχές, διασώθηκαν επίσης στα ανοικτά των ακτών της Σμύρνης.

Άλλοι 21 παράτυποι μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα με παράνομα μέσα κρατήθηκαν από τις τουρκικές αρχές.

Όλοι οι μετανάστες οδηγήθηκαν σε επαρχιακά γραφεία μετανάστευσης.

Μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι συνολικά 256.000 παράτυποι μετανάστες εμποδίστηκαν να περάσουν στην Τουρκία τον περασμένο χρόνο.

Η Τουρκική Δημοκρατία υπήρξε βασικό σημείο διέλευσης για τους παράτυπους μετανάστες που ήθελαν να περάσουν στην Ευρώπη για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, ιδίως για όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις. Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσα ενημέρωσης έχουν συχνά αναφέρει παράνομες απωθήσεις και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές αρχές.

Η Τουρκία και παγκόσμιες ομάδες δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καταδικάσει την παράνομη πρακτική της Ελλάδας να απωθεί παράτυπους μετανάστες, λέγοντας ότι παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή ευάλωτων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών.