Αλεξανδρούπολη: Συνδρομή του εισαγγελέα ζητά η Οικολογική Εταιρία για να μην κοπεί πλάτανος

Στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2022, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αλεξανδρούπολης αποφάσισε την κοπή ενός πλάτανου που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο στη διασταύρωση των οδών Ελ. Φιλιππίδου και Δ. Σολωμού (αρ. απόφασης 194/2022), με το εξής σκεπτικό:

– Στο σημείο φύονται ένα (1) δένδρο (Πλάτανος) , το οποίο είναι μεγάλου ύψους , χονδρό κορμό με μεγάλα απλωμένα κλαδιά μόνο από την πλευρά του δρόμου , τα κλαδιά του είναι κλαδεμένα από την πλευρά του πεζοδρομίου , δεν υπάρχει ξήρανση του φυλλώματος τους και των κλαδιών.

-Οι ρίζες του έχουν κοπεί πολλές φορές από την πλευρά του πεζοδρομίου λόγο εργασιών διαφόρων οργανισμών (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΑ κλπ.). Οι επιφανειακές του ρίζες έχουν σηκώσει τις πλάκες πεζοδρομίου και των φρεατίων , έτσι είναι δύσκολη η διέλευση των πεζών από τα σημείο.

-Το δένδρο είναι παράπλευρα στο κτήριο, με στενό πεζοδρόμιο και έτσι δεν υπάρχει επαρκής χώρος για να αναπτυχθεί.

– Λόγω του επαναλαμβανόμενου αυστηρού κλαδέματος που γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα , υπάρχει πρόβλημα σήψης στη ένωση που διακλαδίζονται τα κλαδιά του στα τρία μέτρα ύψος από το έδαφος

Η κατάρριψη των ισχυρισμών από την Οικολογική Εταιρία

Η απόφαση της κοπής του δέντρου, ελήφθη ομόφωνα, ωστόσο εγείρονται σημαντικές αντιδράσεις από την Οικολογική Εταιρία Έβρου, η οποία εκτός του ότι ζητά την παρέμβαση του Εισαγγελέα προκειμένου να αρθεί η απόφαση αυτή, καταρρίπτει και τους ισχυρισμούς βάσει των οποίων ελήφθη η απόφαση:

– Το συγκεκριμένο δέντρο έχει στηθαία διάμετρο μικρότερη του ενός μέτρου συνεπώς δεν πρόκειται για άτομο μεγάλης ηλικίας. Σημειωτέο ότι ο πλάτανος είναι μακρόβιο είδος που ζει εκατοντάδες χρόνια.

– Το πλατάνι αυτό εμφανίζει φύλλα, κλαδιά, και κορμό υγιή και προφανώς δεν βρίσκεται στην ηλικία της φυσικής ωριμότητας.

– Από την φύση του αυτό το δασικό είδος έχει βαθύ και ευρύ ριζικό σύστημα και ως εκ τούτου δεν κινδυνεύει για να καταρρεύσει από ισχυρό άνεμο.

– Στο δένδρο αυτό δεν εμφανίζεται στον κορμό εσωτερική σήψη.

– Βρίσκεται σε πεζοδρόμιο και δεν εμποδίζει την κυκλοφορία οχημάτων και των πεζών.

– Μια ιδιαιτερότητα του είναι ότι πρόκειται για τον μοναδικό μάλλον αυτοφυή πλάτανο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Παρόλα αυτά η Δημοτική αρχή αποφάσισε να τον καρατομήσει.

– Στις περιοχές της Μαγνησίας, της Χαλκιδικής, της Δράμας και της Ροδόπης, στις οποίες οι δημοτικές αρχές έμπρακτα διέπονται από ευαισθησία για το αστικό πράσινο, διατηρούνται σε αστικούς χώρους άτομα πλατάνου με στηθαία διάμετρο δύο και τριών μέτρων και τα θεωρούν δικαίως φυσικά ως κοσμήματα της πόλης. Ιδιαίτερα στην γειτονική Κομοτηνή όταν ο Δήμος αποφάσισε την υλοτομία ενός μεγάλου πλατάνου οι ευαίσθητοι για το πράσινο πολίτες αντέδρασαν και ακυρώθηκε η απόφαση του Δήμου.

-Αν ισχύει ο ισχυρισμός ότι η παρουσία του πλατάνου ενοχλεί το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο, τότε ο Δήμος θα πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν ισχύει το ίδιο και με τις δυο κολώνες της ΔΕΗ που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο δέντρο.

– Οι πλάκες του πεζοδρομίου είναι στη θέση τους και δεν έχουν ανυψωθεί από τις επιφανειακές ρίζες, συνεπώς δεν δυσκολεύεται σε καμία περίπτωση η διέλευση των πεζών.

– Η μόνη και απαραίτητα χρήσιμη ενέργεια που οφείλει ο Δήμος να κάνει, είναι η απομάκρυνση των τσιμέντων μαζί με τις πλάκες που ασφυκτικά ζώνουν το δέντρο στη βάση του, και στη συνέχεια να τοποθετήσει κυκλική- ακτινωτή σιδερένια σχάρα, όπως μπορείτε να δείτε στην τελευταία φωτογραφία, έτσι όπως πράττουν εδώ και πολλά χρόνια οι δήμοι που ενδιαφέρονται για το αστικό πράσινο και σέβονται τα δέντρα τους.

Το παράδειγμα της Ιταλίας

Στον λογαριασμό της Οικολογικής Εταιρίας στο Facebook γίνεται μεγάλη συζήτηση για την αποτροπή της κοπής του πλάτανου, ο οποίος κατά τους ισχυρισμούς της Εταιρίας “μετά απο αυτοψία δασολόγου διαπιστώθηκε ότι είναι και υγιέστατος και νέος, ότι οι ρίζες του είναι πολύ βαθιές γιατί προφανώς θρέφονται από υπόγειο ρέμα, συνεπώς δεν υπάρχει καμία επικινδυνότητα ως προς τη στατικότητά του”.

Σε ανάρτηση μάλιστα, αναφέρεται και ένα παράδειγμα από το Μιλάνο της Ιταλίας, όπου ένας πλάτανος που βρίσκεται σε νησίδα στον κεντρικό και πολυσύχναστο δρόμο διπλής κατεύθυνσης της συνοικίας Navigli και από πάνω του περνούν ηλεκτρικά καλώδια του τραμ, “ντύθηκε” με μια φουτουριστική σιδερένια κατασκευή η οποία ταυτόχρονα θα ενισχύει την ασφάλεια του αιωνόβιου δέντρου, προκαλώντας τον σεβασμό και τον θαυμασμό σε κάθε περαστικό.

Σύμφωνα με την Οικολογική Εταιρία, “η μοναδική ενέργεια που είναι χρήσιμη προς τον πλάτανο να γίνει, είναι η αφαίρεση των πλακιδίων και η τοποθέτηση σιδερένιας σκάρας, μια πρακτική που υιοθετούν εδώ και πολλά χρόνια, όλες οι πόλεις που σέβονται το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν οι δημότες τους”.