Τα παραδοσιακά κάλαντα που “ξύπνησαν” αναμνήσεις στην Αλεξανδρούπολη

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών “ο Έβρος” εδώ και περίπου δέκα χρόνια, έχει επαν-εισάγει στο δημόσιο βίο της Αλεξανδρούπολης τα Κάλαντα στις δύο μεγάλες γιορτές του χρόνου – τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.

binary comment

Πιστοί στο παραδοσιακό τυπικό, που θέλει τους άντρες να τραγουδούν Κάλαντα τα Χριστούγεννα και τις γυναίκες να κάνουν το ίδιο το Πάσχα (Σάββατο του Λαζάρου), οι άνθρωποι του “Έβρου” οργανώνουν κάθε χρόνο street performances διατηρώντας όμως τις αυστηρές παραδοσιακές γραμμές τόσο ενδυματολογικά, όσο και στο ρεπερτόριο.

Τα Κάλαντα (δρομικά, κυρίως και παινέματα) που ακούγονται κάθε φορά συνοδεία ζωντανής μουσικής έχουν καταγραφεί σε διάφορα χωριά του Έβρου και τα περισσότερα εξ αυτών έχουν ηχογραφηθεί στον δίσκο “Δεν χορεύεται!” που έχει εκδοθεί από τον Σύλλογο πριν από μερικά χρόνια.

Η επιστροφή των Καλαντιστάδων

Λόγω της πανδημικής κρίσης, οι Καλαντιστάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδοσιακών Χορών “ο Έβρος” απείχαν για δύο χρόνια και φέτος ξαναβγήκαν στην πόλη, κοινωνώντας το μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου. Η παρουσία τους, δημιούργησε ευχάριστα συναισθήματα στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης και φυσικά το ραντεβού ανανεώθηκε για το επικείμενο Πάσχα, οπόταν και στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης οι γυναίκες του Συλλόγου θα μας τραγουδήσουν ότι “σήμιρα είνι Λάζαρους…”