Η Ελλάδα φέρεται βίαια στους πρόσφυγες, λέει ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν

Η στάση της Ελλάδας απέναντι στους μετανάστες έχει φτάσει σε “βάναυσα επίπεδα”, δήλωσε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι παραμένουν αδιάφορες απέναντι σε αυτή τη θηριωδία και επιδεικνύουν ανειλικρίνεια απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

“Η στάση της δυτικής γειτονικής μας Ελλάδας απέναντι στους μετανάστες έχει φτάσει πλέον σε επίπεδα βιαιότητας”, δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του στο εναρκτήριο συνέδριο της Διάσκεψης των Συνταγματικών Δικαιοδοσιών του Ισλαμικού Κόσμου στην Κωνσταντινούπολη. “Δυστυχώς, οι δυτικές χώρες δεν αντιδρούν σε αυτή τη βιαιότητα της Ελλάδας”, εξέφρασε τη λύπη του.

“Είμαστε όλοι βαθιά θλιμμένοι από την αδιαφορία απέναντι στις σπαρακτικές εικόνες από τη συνοριακή γραμμή και τα καταφύγια προσφύγων που θυμίζουν ναζιστικά στρατόπεδα, είπε επίσης ο Ερντογάν.

Παρόμοια προσέγγιση παρατηρείται και στον αγώνα κατά των τρομοκρατών με το να κρύβονται (εν. οι Έλληνες) πίσω από τη φράση του “αιτούντος πολιτικό άσυλο” για να φιλοξενούν τρομοκράτες, πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα καταδικάσει την παράνομη πρακτική της Ελλάδας να απωθεί βίαια τους αιτούντες άσυλο, δηλώνοντας ότι παραβιάζει τις ανθρωπιστικές αξίες και το διεθνές δίκαιο θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ευάλωτων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών.

Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν κάνει σύντομα αλλά επικίνδυνα ταξίδια μέσω του Αιγαίου για να φτάσουν στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, καθώς πολλές βάρκες που μετέφεραν πρόσφυγες βυθίστηκαν ή ανατράπηκαν. Η διοίκηση της τουρκικής ακτοφυλακής έχει διασώσει χιλιάδες άλλους.

Η Τουρκία και η Ελλάδα αποτελούν βασικά σημεία διέλευσης για τους μετανάστες που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ευρώπη, φεύγοντας από τον πόλεμο και τις διώξεις για να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Η Τουρκική Δημοκρατία έχει κατηγορήσει την Ελλάδα για μεγάλης κλίμακας επαναπροωθήσεις, απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες και άρνηση πρόσβασης των μεταναστών στις διαδικασίες ασύλου, κάτι που αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Άγκυρα κατηγορεί επίσης την ΕΕ ότι κάνει τα στραβά μάτια σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης την ανειλικρίνεια και την υποκρισία της Δύσης απέναντι στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της ασφάλειας.

Είπε ότι οι δυτικές χώρες και ορισμένοι θεσμοί που κλείνουν τις πόρτες τους στους μετανάστες δείχνουν “υψηλά επίπεδα ανοχής στις τρομοκρατικές ομάδες PKK και FETÖ (τρομοκρατική ομάδα Γκιουλέν)”.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να αποτελούν το κύριο κέντρο των δραστηριοτήτων της FETÖ και φιλοξενούν τον ηγέτη της Φετουλάχ Γκιουλέν, πολλές ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούν επίσης φυγάδες της FETÖ που διέφυγαν από την Τουρκία παρά τα αιτήματα έκδοσης της Άγκυρας.

Η FETÖ ενορχήστρωσε το ηττημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκική Δημοκρατία, κατά το οποίο σκοτώθηκαν 251 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 2.734. Βρισκόταν επίσης πίσω από μια μακρόχρονη εκστρατεία ανατροπής του κράτους μέσω της διείσδυσης στους τουρκικούς θεσμούς, ιδίως στον στρατό, την αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

Επιπλέον, μιλώντας για τη συριακή κρίση που, όπως είπε, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο Σύρους, ο Ερντογάν παρατήρησε: “Δυστυχώς, η ανθρωπότητα δεν έδωσε καλή δοκιμασία μπροστά σε αυτή την κρίση”.

Οι δυτικές χώρες και τα θεσμικά όργανα ύψωσαν τη φωνή τους για “την ανθρώπινη τραγωδία στη Συρία, μόνο όταν οι πρόσφυγες χτυπούν την πόρτα τους”, είπε.

Αντί να βρουν λύση στην κρίση, η αντίδρασή τους εκδηλώθηκε με το κλείσιμο των μεταναστών πίσω από συρματοπλέγματα, είπε ο πρόεδρος.

Όταν πρόκειται για τη δική τους ευημερία, ασφάλεια και προστασία, όσοι αγνοούν τους καταπιεσμένους έξω από τα σύνορά τους, επιδεικνύουν τα “πιο πρωτόγονα δείγματα φασισμού”, υποστήριξε ο Ερντογάν.