Αλεξανδρούπολη: Νέος Σύλλογος με θέμα το έργο του ζωγράφου Ιωάννη Μητράκα

Ένας νέος σύλλογος λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στην Αλεξανδρούπολη, υπό τον τίτλο “Σύλλογος Φίλων Πινακοθήκης Μεταβυζαντινών Εικαστικών Τεχνών Ιωάννης Μητράκας”. Όπως προκύπτει εύκολα από τον τίτλο, ο σύλλογος (θα) ασχολείται με το ζωγραφικό, αλλά και το συγγραφικό έργο του Ιωάννη Μητράκα, του Εβρίτη καλλιτέχνη που η φήμη του υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της Ελλάδας.

Ο Ιωάννης Μητράκας

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης

Δύο από τις εκπροσώπους του Συλλόγου, μάλιστα (οι κυρίες Βασιλική Παντελίδου και Αγγελική Ορδουμποζάνη) είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σκοποί του νέου σωματείου, οι οποίοι εκφράζουν την προσπάθεια για διατήρηση και επαύξηση του ενδιαφέροντος του γενικού κοινού αναφορικά με τις μετανεοβυζαντινές εικαστικές τέχνες αλλά και για προβολή του εικαστικού, συγγραφικού και εν γένει πολιτιστικού έργου του Ιωάννη Μητράκα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη εύρεσης κατάλληλου χώρου για τη λειτουργία της Πινακοθήκης του Συλλόγου, όπου ο Δήμαρχος παρουσίασε τις ιδέες του και πρότεινε λύσεις ώστε να εκτεθούν συλλογές του έργου του Ιωάννη Μητράκα, διεκδικώντας τη θέση που του αξίζει στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Ποιος είναι ο Ιωάννης Μητράκας

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του mitrakas.gr:

O Ιωάννης Μητράκας είναι ενας Έλληνας καλλιτέχνης που πάντα προσελκύονταν από το βυζαντινό πολιτισμό και τη βαθιά χριστιανική του έμπνευση και ξεκίνησε την καριέρα του στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Ο καλλιτέχνης είναι μέρος του ρεύματος της βυζαντινής τέχνης, που ποτέ δεν έχει εξαφανιστεί από τα εδάφη που κάποτε διοικούνταν από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ο Ιωάννης Μητράκας αντλεί την έμπνευσή του από την Ορθόδοξη Χριστιανική τέχνη και τον έντονα πνευματικό ύφος που φέρει. Ο καλλιτέχνης ανακαλύπτει στη βυζαντινή τέχνη το αρχέτυπο για τα έργα του. Από τα πρώτα χρόνια της καριέρας του τον ενέπνευσαν η τέχνη της κοσμικής και θρησκευτικής επιρροής με την κλασική εικονογραφική ιστορία της, που δένει με το ύφος του και επιτρέπει στην τέχνη του να καταλήξει σε μια ουσιαστική και μοναδική ερμηνεία.

Κάθε ένα από τα έργα του είναι διαφορετικό όσον αφορά την ταυτότητα, την εκτέλεση και το σχεδιασμό. Όλα όμως είναι γεμάτα από τις βαθύτερες ανθρώπινες αξίες, έχουν μελετηθεί λεπτομερώς, σε μια προσπάθεια να έρθουν στο προσκήνιο τα εσωτερικά χαρακτηριστικά των χαρακτήρων των έργων του. Οι πίνακες μικρού και μεσαίου μεγέθους και τα εικονίδια είναι αυθεντικά αριστουργήματα του καλλιτέχνη που δεν θέλει να εγκαταλείψουν την ουσία και το νόημα της τέχνης του.

Η τεχνική της ζωγραφικής του παραμένει η ίδια με αυτήν που τόσοι πολλοί Δάσκαλοι έχουν χρησιμοποιησει. Αυτή η τεχνική έχει στο πέρασμα των ετών παράσχει το μέσον για την αναπαραγωγή κοσμικών εκφράσεων, τα φυσικά χρώματα σε σκόνη αναμιγνύονται με κρόκο αυγού και ξύδι. Τα χρώματα που λαμβάνονται εφαρμόζονται σε καμβά που παρασκευάζεται από τον ίδιο τον καλλιτέχνη και χτιζεται πάνω σε ξύλινες σανίδες από φυσικό ξύλο βελανιδιάς. Όπου είναι διαθέσιμο δημιουργούνται χρυσά υπόβαθρα από χρυσό 22 καρατίων.

Ο Ιωάννης Μητράκας έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη, τη Δανία και σε όλη την Ελλάδα, όπου εξακολουθεί να παρουσιάζει σε τακτική βάση. Πρόσφατα, τα έργα του καλλιτέχνη εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών και το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Επιπλέον, έχει γίνει μέρος του τοιχογραφικού διάκοσμου της εκκλησίας του Αγίου Παύλου στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης.

Τα έργα του σε γενικές γραμμές φιλοξενούνται σε ιδιωτικές συλλογές και γκαλερί τέχνης σε όλο τον κόσμο.