Αλεξανδρούπολη: Κλαδεύονται τα δέντρα στο παλιό νοσοκομείο – Ε, και;

Αυτοψία στις εργασίες που υλοποιούνται στο χώρο του παλιού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης επί της οδού Δήμητρας, πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς συνοδευόμενος από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού της Περιφερειακής Ενότητας Έβρο Ευδοξία Κώττη.

Οι εργασίες αφορούν στο κλάδεμα των δέντρων εντός του οικοπέδου των εγκαταστάσεων του παλιού Νοσοκομείου, απομάκρυνση τυχόν επικίνδυνων για πτώση κλαδιών και δέντρων, ενίσχυση της υπάρχουσας περίφραξης έως ότου αποκατασταθεί με νέα, καθαίρεση ετοιμόρροπου φυλακίου εισόδου και αντικατάστασή του με νέα προκατασκευασμένα γραφεία (isobox), εγκατάσταση αναδόχου περιφρούρησης σε 24ωρη βάση και έλεγχο εισόδου στο χώρο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου δήλωσε μεταξύ άλλων: “Στόχος μας είναι ο εξωραϊσμός και το νοικοκύρεμα ενός χώρου που επί 20 χρόνια ήταν εγκαταλειμμένος, υπέστη φθορές και βανδαλισμούς, προκειμένου αυτός να γίνει λειτουργικός, επισκέψιμος και κατάλληλος κόμβος συγκέντρωσης υπηρεσιών της Περιφέρειας και του δημοσίου

Ωστόσο, ο κος Πέτροβιτς δεν είχε κάτι να πει για την τύχη του κεντρικού κτιρίου του συγκροτήματος – εμβαδού 4.000 τμ- που είναι και το πλέον επικίνδυνο, αφού όπως παραδέχτηκε, τώρα “ξεκινούν οι εργασίες σύνταξης μελέτης στατικής επάρκειας του παλαιού κεντρικού κτιρίου του Νοσοκομείου, εμβαδού περίπου 4 χιλιάδων τ.μ. προκειμένου να επαναξιολογηθεί ο τρόπος αξιοποίησης του“.

Συνεπώς, αν και έχουν περάσει τουλάχιστον δύο χρόνια από την παραχώρηση της χρήσης του στην ΠΑΜΘ, δεν έχει καταρτιστεί σχέδιο αξιοποίησής του και για την ακρίβεια δεν είναι καν σαφές αν μπορεί να αξιοποιηθεί κάπως (σ.σ. αφού η στατική μελέτη ενδεχομένως να το χαρακτηρίσει ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση).

Εν τω μεταξύ ακόμη και η εικόνα που επιχειρείται να καλλιεργηθεί ότι στο παλιό νοσοκομείο θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, είναι σχεδόν έωλη, αφού κι αυτό αν γίνει θα γίνει σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα. Πάλι από τις δηλώσεις του κου Πέτροβιτς αντλούμε την πληροφορήση ότι στο κτίριο της Μοριακής Βιολογίας “είναι σε εξέλιξη από την Περιφέρεια οι διαδικασίες έγκρισης και χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της πρώην Μοριακής Βιολογίας μέσω του προγράμματος ΗΛΕΚΤΡΑ“. Αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και επομένως η μετεγκατάσταση δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, αλλά σε βάθος χρόνου.

Το μόνο που ισχύει είναι ότι ένα μέρος των υπηρεσιών της Περιφέρειας λειτουργούν στο τρίτο κτίριο του συγκροτήματος (της Ψυχιατρικής) και έτερον τούτου, ουδέν.