Γκαρά: Ανησυχώ για το μέλλον του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου

Την έντονη ανησυχία της για το μέλλον του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της αυτονομίας του, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά. Στο πλαίσιο της ομιλίας της για τον Προϋπολογισμό του 2023, η κα Γκαρά είπε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση: “Μειώνετε τις δαπάνες για την Υγεία. Πρόσφατα ψηφίσατε νομοσχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ. Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε κλείσιμο νοσοκομείων και μείωση χρηματοδότησης. Ανησυχούμε πολύ για το μέλλον του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, γιατί ζήσαμε τη συγχώνευση και την υποβάθμιση στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Ίδια κυβέρνηση, ίδια επιχειρήματα”

Τι είπε ο Θάνος Πλεύρης για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, παραβρέθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022 και μεταξύ άλλων είπε ότι είναι δύσκολο να υλοποιηθεί η βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας χωρίς χάρτη υγείας – ο οποίος βρίσκεται υπό κατάρτιση. Τόνισε ότι σήμερα οι δομές υγείας εξυπηρετούν τοπικές πολιτικές και όχι υγειονομικές ανάγκες και οι κλινικές το ποιος θα γίνει διευθυντής.

Με τις επερχόμενες αλλαγές, όπως είπε θα δημιουργηθούν «ισχυρές δομές που θα παρέχουν υπηρεσίες και άλλες, που θα αλλάξουν χαρακτήρα», ενώ στη συνέχεια ως παράδειγμα ανέφερε ότι δεν μπορεί η Κρήτη να έχει 8 νοσοκομεία από τα οποία τα 4, να βρίσκονται στο Λασίθι. Πρόσθεσε ότι «όσα χειρουργεία γίνονται στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου, άλλα τόσα γίνονται στα άλλα τρία νοσοκομεία του νομού και τελικά πηγαίνουν στο ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Ηρακλείου)».

Ο υπουργός μιλώντας για τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες «να φύγει ο κρατικός προϋπολογισμός» και τα νοσοκομεία να χρηματοδοτούνται από τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ. «Η προσπάθεια θα ξεκινήσει από το 2023 στην 7η υγειονομική περιφέρεια της Κρήτης, πιλοτικά».

Σε ότι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, έκανε λόγο για νέα προσέγγιση, καθώς μέχρι πρότινος «όποιος ήθελε να δραστηριοποιηθεί στην υγεία έπρεπε να κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ», όμως στο εξής, ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει «τις καλύτερες υπηρεσίες στις καλύτερες τιμές», με ποιοτικούς δείκτες που ξεκίνησαν ήδη να εφαρμόζονται για τις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες.