Φέρες: Εγκαινιάστηκε νέο ενοριακό κέντρο με μακρά ιστορία

Ένα νέο ενοριακό κέντρο διαθέτει πλέον η πόλη των Φερών, που πλαισιώνει τον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, που αποτελεί και την παλαιότερη ενορία της πόλης. Ο δημοτικός σύμβουλος Φερών Νίκος Γκότσης, περιέγραψε την ιστορία του νεοεγκαινιασθέντος ενοριακού κέντρου, η οποία είναι μακρά, αλλά και ενδιαφέρουσα.

Το Ενοριακό Κέντρο στεγάζεται στο σπίτι της Αγγελικής Υψηλάντη (γι’ αυτό ονομάστηκε Υψηλάντειο) και αυτή είναι η ιστορία του, όπως την αφηγείται ο Νίκος Γκότσης:

Η κατοικία είναι χτισμένη την δεκαετία του 1930 και βρίσκεται έμπροσθεν της πλατείας Δημοκρατίας στην συνοικία του Αγίου Νικολάου. Είχα την τιμή μαζί με τον αείμνηστο Δήμαρχο Νικόλαο Μανούση και τον Ιατρό κ. Δημήτριο Καραβασίλη να είμαι ένας εκ των τριών μαρτύρων στην διαθήκη της Αγγελικής Υψηλάντη και να νιώσω έντονα την έμπρακτη αγάπη της που έδειξε για τον Άγιο Νικόλαο που τόσο αυτή όσο και η μητέρα της Χρυσή, διακόνησαν ως νεωκόροι.

Το καλοκαίρι του 2021 με την έγκριση του σεβασμιότατου Μητροπολίτου μας κ.κ Ανθίμου ο εφημέριος του Ναού π. Ιωάννης με την δραστήρια επιτροπή του ξεκίνησαν την ανακαίνιση της κατοικίας προκειμένου να μεταμορφωθεί σε ένα χώρο δραστηριοτήτων της ενορίας . Οι εργασίες με την συνδρομή των ενοριτών ,των Φεριωτών, του Δήμου , αλλά και ξένων όπως η «Κοινοπραξία του Φράκτη» έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σώθηκε μια παλιά διπλοκατοικία των οικογενειών Ιωάννη Κιηγμά και Πολυχρόνη Υψηλάντη χτισμένη την δεκαετία του 1930 . Προσωπικά αντικείμενα της αείμνηστης Αγγελικής Υψηλάντου, όπως το σιδερένιο σκαλιστό κρεβάτι της , το κεντημένο της ταπί τοίχου του 1931, το απολυτήριο της από το Δημοτικό και διάφορά μικροαντικείμενα στολίζουν το εσωτερικό του κτηρίου. Το περίφημο κεντημένο σαλόνι μια άλλης γνωστής ενορίτισσας του Αγίου Νικολάου, της αείμνηστης Θεοδώρας Ιωαννίδου που είχε δωρηθεί στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείου Φερών από την οικογένεια Μαλάκη, παραχωρήθηκε από το Μουσείο στο Ενοριακό Κέντρο