Σε 8 μήνες θα κριθεί το μέλλον της Δυτικής Χερσαίας Ζώνης του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Σε οκτώ μήνες από σήμερα αναμένεται να είναι έτοιμα τα νέα, επικαιροποιημένα master και bussiness plans του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, μετά την ακύρωση από την κυβέρνηση του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος σε ιδιώτη.

Την πληροφορία έδωσε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζκωνσταντίνου, ο οποίος κλήθηκε να παρουσιάσει τις νέες εξελίξεις με φόντο μάλιστα και την εκπεφρασμένη διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση της Δυτικής Χερσαίας Ζώνης του λιμανιού.

Μπορεί να πάρει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης να πάει τη Δυτική Χερσαία Ζώνη;

Το μείζον ερώτημα βέβαια είναι αν ο Δήμος δικαιούται όντως να πάρει τη χρήση της Δυτικής Χερσαίας Ζώνης του Λιμανιού και σε αυτό, ο κος Χατζηκωνσταντίνου ήταν κατηγορηματικός: αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον στο master ή στο business plan δεν προβλέπονται λιμενικές εγκαταστάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Επομένως, ξεκάθαρη απάντηση δεν μπορεί να υπάρξει πριν την ολοκλήρωση των δύο σχεδίων (plans) παρά τη διάθεση του Δήμου Αλεξανδρούπολης να την διεκδικήσει.

Συστήνεται Επιτροπή για τη διεκδίκηση της Δυτικής Χερσαίας Ζώνης

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Δημοτικό Συμβούλιο (με ομόφωνη τοποθέτηση όσων Συμβούλων παρίσταντο), αποφάσισε τη σύσταση μίας Επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα της διεκδίκησης της Δυτικής Χερσαίας Ζώνης.

Στόχος είναι να εκπροσωπηθούν σε αυτή την Επιτροπή αναλογικά όλες οι παρατάξεις (και οι ανεξάρτητοι) και να οργανώσουν τη διεκδίκηση. Όπως είπε μιλώντας στον ρ/σ Status Radio 94.2 ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, στόχος της δημοτικής αρχής είναι η Δυτική Χερσαία Ζώνη να περάσει στη δικαιοδοσία του Δήμου διότι ενδείκνυται για υπηρεσίες τουρισμού, πολιτισμού, ψυχαγωγίας αλλά και πάρκινγκ.

Εν τω μεταξύ, ο κος Ζαμπούκης είπε επίσης ότι στο σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Αλεξανδρούπολης για το 2023, που θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο Δημοτικό Συμβούλιο, υπάρχει πρόταση για χρηματοδότηση μελέτης δημιουργίας μαρίνας στην Δυτική Χερσαία Ζώνη (σ.σ. εν τούτοις η μαρίνα είναι εξ ορισμού λιμενική εγκατάσταση, ωστόσο μένει να παρουσιαστεί πλήρως η πρόταση της δημοτικής αρχής στο Τεχνικό Πρόγραμμα). Ο δήμαρχος εξέφρασε την επιθυμία του να ψηφιστεί το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος, αν και η πρότερη εμπειρία έχει δείξει το αντίθετο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, αλλά ούτε και ο Οργανισμός Λιμένος θα μπορούν να συμμετέχουν στην κατάρτιση των master και business plans, παρά μόνο όταν αυτά τεθούν σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Σημαντική εξέλιξη η ένταξη του λιμανιού στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών

Εν τω μεταξύ, ο κος Χατζηκωνσταντίνου αξιολόγησε ως πολύ θετική εξέλιξη την ένταξη του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών και μάλιστα κατ’ εξαίρεσιν, αφού χρειάστηκε να γίνει σχετική τροποποίηση στον κανονισμό.

Η εξέλιξη αυτή ξεκλειδώνει σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία, που αν αξιοποιηθούν θα αναβαθμίσουν τη θέση της Αλεξανδρούπολης συνολικά (και όχι μόνο του λιμανιού) στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη των Μεταφορών.