“Ναι” στην ένταξη της Βουλγαρίας στη Σένγκεν είπε η Κ. Σακελλαροπούλου

Την υποστήριξη της Ελλάδας στο αίτημα της Βουλγαρίας περί ένταξής της στη Συνθήκη Σένγκεν δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκεπτόμενη τη γειτονική χώρα.

“H Ελλάδα σταθερά και διαχρονικά έχει υποστηρίξει την ένταξη της Βουλγαρίας στη συνθήκη Σένγκεν. Θεωρούμε ότι όλα τα προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί εκ μέρους της Βουλγαρίας και επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος για περαιτέρω καθυστέρηση στη διαδικασία. Αυτό άλλωστε έχει προκύψει και από τις αξιολογήσεις που έχουν ήδη γίνει εκ μέρους της ΕΕ.

Άλλωστε και η διεθνής γεωπολιτική συγκυρία αυτό υπαγορεύει, την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Οι προκλήσεις στην περιοχή συνηγορούν υπέρ της περαιτέρω ενδυνάμωσης της ΕΕ και αυτό θα γίνει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, που προϋποθέτει την επίδειξη αλληλεγγύης εκ μέρους των κρατών μελών προς τις δύο χώρες εταίρους μας”

Κ. Σακελλαροπούλου: Η Βουλγαρία φυλάει ευρωπαϊκά σύνορα

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε και στη γεωγραφική θέση της Βουλγαρίας λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία “υπερασπίζονται εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα και είναι σημαντικό να ενισχύονται στην προσπάθειά τους αυτή, καθώς ούτε μπορούν να τα καταφέρουν μόνες τους, ούτε είναι δίκαιο. Θα πρέπει επομένως να επιδειχθεί αλληλεγγύη και υπευθυνότητα εκ μέρους όλων των κρατών μελών”