“Κλείνει” η γραμμή παραγωγής για αεροπλάνα Jumbo

Αυτές τις μέρες η παγκόσμια αεροπορική κοινότητα ασχολείται με τον αποχαιρετισμό της Βασίλισσας των Αιθέρων, δηλαδή του γιγαντιαίου αεροσκάφους Boeing 747 που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως Jumbo Jet.

Το τελευταίο καινούργιο Jumbo βγήκε από το υπόστεγο κατασκευής στο Έβερετ των ΗΠΑ για να παραδοθεί τον άλλο μήνα στην Atlas Air. Στη συνέχεια η γραμμή παραγωγής κλείνει μετά από 54 χρόνια… ιστορίας.

Φυσικά θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα Jumbo να πετούν, κυρίως για μεταφορά φορτίων, ενώ ήδη δυο αεροδρόμια έκλεισαν την πόρτα τους στην βασίλισσα των αιθέρων, κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους και υπερβολική όχληση από το θόρυβο που προκαλούν.

Ωστόσο έχουν ενδιαφέρον διάφορα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για αυτό το ιδιαίτερα επιδραστικό αεροσκάφος, που ποτέ δεν πέρασε απαρατήρητο σε όποιο αεροδρόμιο και αν προσγειώθηκε, ακόμη και σήμερα 54 χρόνια μετά την πρώτη του πτήση.

Η τελευταία του έκδοση, το Boeing 747-800, όταν κατασκευάστηκε ήταν το μακρύτερο αεροσκάφος στον κόσμο, καθώς έφτανε τα 76, 25 μέτρα μήκος. Ωστόσο το 2020 έχασε τον τίτλο από ένα άλλο Boeing, το 777X, αν και ακόμη δεν ξεκίνησαν οι παραδόσεις του σε αεροπορικές εταιρείες.

Για να κατασκευαστεί ένα Boeing 747-800 χρειάζεται να συναρμολογηθούν έξι εκατομμύρια κομμάτια, τα οποία η Boeing προμηθεύεται από 550 εταιρείες σε 30 χώρες, ωστόσο οι 450 εταιρείες βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Υπάρχει ένα εν λειτουργία Jumbo που μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 24.333 πτήσεις που αντιστοιχούν σε 140 χιλιάδες ώρες πτήσης. Ανήκει στην νοτιοκορεατική Asiana Airlines.

Η γερμανική Lufthansa ήταν η εταιρεία με τα περισσότερα επιβατικά Jumbo στο στόλο της που έφταναν τα 54.

Αν και ένα Boeing 747-400 μπορεί να μεταφέρει μέχρι 600 επιβάτες, σε μια πτήση της ισραηλινής El Al χώρεσαν 1086. Ήταν τότε που το Ισραήλ διεξήγαγε την επιχείρηση Salomon, κατά την οποία Εβραίοι της Αιθιοπίας μετεφέρθηκαν άρον άρον στο Ισραήλ. Το Jumbo της El Al απογειώθηκε από την Αντίς Αμπέμπα με 1086 επιβάτες ωστόσο όταν έφτασε στο Τελ Αβιβ είχε 1088 καθώς στην διάρκεια της πτήσης γεννήθηκαν δυο μωρά.

Και η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: σε ένα Jumbo χωράνε 19 εκατομμύρια μπαλάκια του πιγκ πογκ.