Η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης έγινε 100 ετών – Ιωβηλαίο έτος το 2023

Στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού επ’ αφορμής της γιορτής του Αγίου Νικολάου, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος από την Ωραία Πύλη του Μητροπολιτικού Ναού κήρυξε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων του «Ιωβηλαίου Έτους» της Ιεράς Μητροπόλεως και έδωσε τον λόγο στους δυο Μητροπολίτες Διδυμοτείχου και Μαρωνείας & Κομοτηνής. 


Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου Δαμασκηνός στην ομιλία του έκανε μία ιστορική αναδρομή στην εκκλησιαστική κατάσταση της περιοχής από τα πρωτοβυζαντινά χρόνια μέχρι την δημιουργία της νέας Μητροπόλεως τον 20ο αιώνα. 


Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, ο οποίος μίλησε για το πνευματικό υπόβαθρο και τις ιστορικές συγκυρίες που οδήγησαν την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη δημιουργία της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως. 


Ακολούθως ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως αρχιμ. Ειρηναίος Λαφτσής ανέγνωσε από άμβωνος την Συνοδική Πράξη της 17ης Νοεμβρίου 1922 διά της οποίας συστήθηκε η νέα Ιερά Μητρόπολις Αλεξανδρουπόλεως. 


Ο κ. Άνθιμος ανέγνωσε το Πρακτικό της Ανακηρύξεως του Ιωβηλαίου Έτους και παρουσίασε στους άρχοντες και στο εκκλησίασμα τα ενθύμια που ετοιμάσθηκαν για το Ιωβηλαίο Έτος και θα διατίθενται από τους ιερούς ναούς της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης:
• την σπάνια εικόνα – αντίγραφο της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας του 16ου αιώνος (εκ της συλλογής του Εκκλησιαστικού μας Μουσείου) επισημαίνοντας ότι στις μέρες μας που τόσο η γυναίκα, όσο και το παιδί (ζωντανό και αγέννητο) κακοποιούνται με διαφόρους τρόπους, η απεικόνιση της Παναγίας να θηλάζει από το στήθος της τον μικρό Χριστό δείχνει την τιμή, την αξία και τη θέση που πρέπει να έχουν η γυναίκα και τα μικρά παιδιά στην κοινωνία.
• το επετειακό μετάλλιο στο οποίο απεικονίζεται στην μία πλευρά ο ποταμός Έβρος που χωρίζει την παλαιά Μητρόπολη Αίνου και Δεδέαγατς από την νέα Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και στην άλλη πλευρά οι Επίσκοποι της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως.