Με “δανεικούς” παθολόγους λειτουργεί το Νοσοκομείο Ξάνθης

Σοβαρά προβλήματα στελέχωσης αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο για τους επόμενους τέσσερις μήνες θα λειτουργεί με “δανεικούς” γιατρούς από το Νοσοκομείο της Καβάλας. Συγκεκριμένα, στις 5/12 κοινοποιήθηκε στο Νοσοκομείο της Καβάλας, απόφαση του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ με βάση την οποία Παθολόγοι του ιδρύματος πρέπει να μετακινηθούν για να στελεχώσουν την Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Όμως, εκτός του ότι καταδεικνύει τη σημαντική έλλειψη γιατρών στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, υποδηλώνει και προβλήματα λειτουργίας σε αυτό της Καβάλας, αφού οι αποσπασμένοι γιατροί θα πρέπει να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα εφημεριών, ενώ διαταράσσεται και το πρόγραμμα των αδειών ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Την κατάσταση κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ΑΜΘ στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: “[…] Τα «σπασμένα» θα κληθούν να τα πληρώσουν εκτός από τους γιατρούς και οι ίδιοι οι ασθενείς σε Καβάλα και Ξάνθη. Αφού ούτε στο Νοσοκομείο της Καβάλας περισσεύουν οι γιατροί, οπότε με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε αναβολές προγραμματισμένων τακτικών ιατρείων, μείωση της αναλογίας ιατρών προς νοσηλευόμενων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίοδο μάλιστα έξαρσης των ιογενών λοιμώξεων! Αλλά και οι ανάγκες των ασθενών στο Νοσοκομείο της Ξάνθης δεν πρόκειται να καλυφθούν, αφού ούτε το αναγκαστικά μετακινούμενο ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί, ενώ ταυτόχρονα διαρρηγνύεται η απαραίτητη σταθερότητα στην παρακολούθηση κυρίως των χρονίως πασχόντων της Παθολογίας (πχ διαβητικοί, υπερτασικοί κλπ)[…]”