Μεγάλα τουριστικά ρεύματα περιμένει η Βουλγαρία έως τον Μάρτιο του 2023

Οι κρατήσεις για τα χειμερινά κέντρα διακοπών της Βουλγαρίας πάνε πολύ καλά και ο τουριστικός κλάδος είναι αισιόδοξος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Αναλύσεων και Αξιολογήσεων στον Τουρισμό – IAOC, η Βουλγαρία ετοιμάζεται να υποδεχθεί σχεδόν 1,2 εκατομμύρια αλλοδαπούς τουρίστες μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2023. Μετά από αρκετά χρόνια, επιστρέφουν οι τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αποτελεί κορυφαία αγορά για τον χειμερινό τουρισμό της γείτονος. Υπάρχει επίσης αύξηση στις κρατήσεις από την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, λέει ο Κοσταντίν Ζάνκοφ από το Ινστιτούτο IAOC. Σύμφωνα με τον ίδιο, τους επόμενους μήνες, ο τουριστικός κλάδος θα προσεγγίσει τα επίπεδα του επιτυχημένου προπανδημικού έτους 2019, παρά την οικονομική κρίση, τον πληθωρισμό και τη μαινόμενη στρατιωτική σύγκρουση στη γειτονιά.

«Σε γενικές γραμμές, αναμένεται ότι η αύξηση των τιμών, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά σε ορισμένα ξενοδοχεία, θα κυμανθεί μεταξύ 11 και 18%. Επειδή οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υπηρεσίες είναι ένα υβρίδιο διαφορετικών υπηρεσιών και όταν, για παράδειγμα, αυξάνεται το κόστος των τροφίμων, των καυσίμων και οι μισθοί του προσωπικού, είναι φυσιολογικό να αυξάνεται και η τιμή του τουριστικού πακέτου”, λέει ο Ζάνκοφ. Άρα για κάποιους ξενοδόχους η σεζόν θα είναι δύσκολη γιατί το κόστος τους θα ξεπεράσει την τιμή του τελικού προϊόντος.

Αυξήθηκαν και οι τιμές των ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτόρων

Για πολύ καιρό, ο κόσμος δεν ταξίδευε λόγω των περιορισμών της Covid-19, οπότε τα πακέτα ήταν εξαιρετικά ελκυστικά. Τώρα όμως αυξάνονται οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, των υπηρεσιών ενοικίασης αυτοκινήτων, των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία του εξωτερικού. Το ίδιο συμβαίνει και στη Βουλγαρία. Δυστυχώς, αυτός ο πολύ κερδοφόρος τουρισμός που είχαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει φύγει», συμπληρώνει.

Ως εκ τούτου, οι ταξιδιώτες, σε όλο τον κόσμο, είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα, αλλά ζητούν υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών και περισσότερα αξιοθέατα. Στη Βουλγαρία, όταν πρόκειται για χειμερινό τουρισμό, οι άνθρωποι φαντάζονται σκι και σνόουμπορντ στο Μπάνσκο, το Μπόροβετς και το Παμπόροβο, αλλά αυτό δεν εξαντλεί την παλέτα των εμπειριών που μπορούμε να προσφέρουμε, υποστηρίζει ο Ζάνκοφ. «Έχουμε χειμερινό τουρισμό σε αστικό περιβάλλον, έχουμε λασποθεραπεία, spa και ξενοδοχεία ευεξίας, τα οποία είναι πολύ καλά απασχολημένα αυτή τη στιγμή. Προσφέρουμε πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τουρισμό σε μικρότερες πόλεις, καθώς και εναλλακτικές μορφές διακοπών», λέει ο τουριστικός ειδικός του Ινστιτούτου Αναλύσεων και Αξιολογήσεων στον Τουρισμό.

«Η τάση μας είναι να διαφοροποιήσουμε τα τουριστικά πακέτα, να δημιουργούμε νέα προϊόντα για τους τουρίστες, ώστε να μπορούν να γευτούν τοπικά φαγητά και ποτά, για παράδειγμα οι κυρίες να απολαμβάνουν διακοπές σπα ενώ οι άνδρες τους κάνουν σκι, να υπάρχουν διάφορα εργαστήρια για παιδιά στα ξενοδοχεία, που θα δημιουργούν νέες εμπειρίες για όλη την οικογένεια, καθώς και πολλές πολιτιστικές και γνωστικές διαδρομές που θα προστεθούν στα τυπικά τουριστικά πακέτα. Η ιδέα είναι ο τουρίστας να δοκιμάσει τα πάντα και να περιμένει ακόμα περισσότερα, ώστε να επιστρέψει ξανά κοντά μας για να δοκιμάσει κι άλλες μορφές διακοπών», καταλήγει ο Κονσταντίν Ζάρκοφ από το Ινστιτούτο Αναλύσεων και Αξιολογήσεων στον Τουρισμό – IAOC.